HPD “PAPUK” Virovitičko društvo broji najviše članova do sad, naglasak na školovanju planinara

U ugodnom ambijentu restorana „Flora“ u Virovitici u četvrtak, 25. travnja, održana je godišnja izvještajna Skupština Hrvatskog planinarskog društva “Papuk” Virovitica. Nakon izbora radnog predsjedništva, predsjednica Društva Ana Tomac, podnijela je izvješće o radu za prošlu godinu u kojem je istaknula mnoštvo aktivnosti kojima se Društvo bavilo. Prošla godina je bila slavljenička jer je Društvo obilježavalo 90 godina postojanja.

-Uz sve redovne djelatnosti kojima se Društvo bavi poput organiziranja društvenih izleta, odnosno planinarskih tura, održavanje planinarske kućice, obilježavanje putova ili markiranje, propagandna djelatnost, foto djelatnost, prošle godine smo imali još jednu posebnu Skupštinu. U sklopu proslave 90. rođendana Društva u Gradskome muzeju Virovitica upriličena je i izložba te predavanje koje su održali Dubravka Sabolić, viša kustosica Muzeja te Mario Ripli, tajnik Društva. Svoj rad izložili smo i u Dnevnom boravku GDCK-a Virovitica gdje je predstavljena još jedna izložba – istaknula je A. Tomac.

IMG 20190425 182425

Prošle godine Društvo je imalo mnogo radnih akcija, iza njih je mnogo sati volonterskoga rada koji uključuje brigu oko planinarske kućice i prostora oko nje te obradu i raščišćavanje planinarskih staza. Društvo se također ponosi izletima koje često organiziraju pa tako članovi HPD Virovitica mogu uživati u prirodi diljem Hrvatske. Iz Društva ističu kako nastoje organizirati jedan veći izlet svaka dva tjedna kako bi što više uživali u šetnjama planinarskim stazama. Uživati se može i svaku nedjelju u šetnjama po Bilogori te u planinarskoj kućici na Brusovima u kojoj se nedjeljom uvijek nalazi dežurna osoba koja će rado primiti goste te ih uputiti i provesti označenim izletničkim stazama. S ponosom gledajući na prošlu godinu, Društvo hrabro korača u nove planinarske pobjede s više članova no ikada prije.

–Izuzetno smo ponosni na porast članova. Prije tri godine broj članova bio je ispod 100, no sada brojimo 216 članova od kojih je mnogo mladih osoba – istaknula je predsjednica Tomac te dodala kako je Društvo prošle godine omogućilo školovanje za dva mlada vodiča koji ove godine trebaju položiti ispit za vodiče.

IMG 2058

Prošli mjesec je 27 članova HPD Virovitica započelo planinarsku školu koju vode 3 „starija“ vodiča. Školovanje u planinarskoj školi zahtjeva mnogo vremena jer program nije baš lagan, mnogo je teorijske nastave i praktičnog rada koji se mora „odraditi“. Školu mogu pohađati članovi HPD-a Virovitica, no iz Društva srdačno pozivaju sve građane da im se pridruže.

U daljnjem tijeku skupštine predsjednica Hrvatskog planinarskog društva Virovitica iznijela je Plan rada za tekuću godinu, navodeći kako je jedan dio aktivnosti, koji se odnosi na planirane izlete, već odrađen. Društvo će i u 2019. godini sudjelovati u manifestacijama koje organiziraju Grad i Turistička zajednica, nastavit će sa održavanjem radnih akcija koje podrazumijevaju markaciju staza i održavanje planinarskog doma na Brusovima.

–Ove godine naglasak je stavljen na školovanje planinara, a školovani kadar je jako bitan jer kretanje u planini zahtjeva određeno znanje, mudrost i vještinu – istaknula je predsjednica te dodala kako će i ove godine nastojati školovati i markaciste kako bi se održavale staze i putovi koji će se kasnije moći koristiti za izlete i planinarske ture.

IMG 2073

Kao problem istaknut je nedostatak adekvatnoga prostora kao i premala kućica na Brusovima u kojoj društvo nije u mogućnosti ugostiti zaljubljenike u planinarenje iz drugih planinarskih društava. Rad HPD-a „Papuk“ prepoznala je i Hrvatska gorska služba spašavanja. Edukacija koju Društvo provodi iznimno je važna, kaže Damir Štefanac, dopročelnik HGSS-a stanice Orahovica, jer educirani planinar znači manje posla za njih.

-Učenje kako se ispravno ponašati u planini, kako se orijentirati i snalaziti od velike je koristi jer neznanje može prouzrokovati opasnost – istaknuo je D. Štefanac.

IMG 2133

Po završetku Skupštine dodijeljene su zahvalnice Sportskoj zajednici grada Virovitice, Turističkoj zajednici grada Virovitice, Gradskom muzeju Virovitica, Plavoj televiziji, HPD-u „Sokolovac“ iz Požege, „Hrvatskim šumama“, Šumariji Virovitica, Informativnom centru Virovitica, HCK Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica, Udruzi Slavonski planinari, Grafitima Becker, te Gradu Virovitici, čija je predstavnica Vlasta Honjek-Golinac pozdravila sve nazočne na skupštini. (www.icv.hr, lmh; foto: Lucija M. Hock, M. Ripli)

[g-gallery gid=”523317″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content