HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA Regionalni centri kompetentnosti kao potpora reformi strukovnog obrazovanja

Članovi Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija razmijenili su iskustva u procesima uspostave regionalnih centara kompetentnosti koji predstavljaju iskorak za strukovno obrazovanje – ne samo po iznosu sredstava koja se ulažu, već i ideji povezivanja škola, veleučilišta i poslodavaca. Sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija održana je u Zagrebu na temu regionalnih centara kompetentnosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle je godine donijelo Odluku o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, među kojima su i Tehnička škola Karlovac u sektoru strojarstva, elektrotehnike i računalstva u partnerstvu s Elektroindustrijskom i obrtničkom školom iz Rijeke te Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac kao partner Ugostiteljskoj školi Opatija u podsektoru turizma i ugostiteljstva.

hrvzz2 Custom
foto: hrvzz.hr

Zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar objasnila je kako su tekle pripreme za proces uspostavljanja regionalnog centra kompetentnosti.

– U prvome koraku je Karlovačka županija poslala preko 2000 pisama namjere gospodarstvenicima kako bi se napravila kvalitetna analiza tržišta i ona je pokazala koja će strukovna zanimanja biti najtraženija u sljedeće četiri, odnosno osam godina – rekla je Dolinar.

“Centre kompetentnosti” u svojim županijama predstavili su i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Šibenik Zoran Živković te Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

hrvzz1 Custom
foto: hrvzz.hr

Centri kompetentnosti dio su reforme strukovnog obrazovanja, a za strukovne škole oni znače novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, suradnju s poslodavcima te ulazak u svijet rada. Za njih su, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, na raspolaganju sredstva u najvećem iznosu potpore od 30 milijuna kuna.

– Svakoga dana četiri autobusa učenika odlaze na školovanje u Sloveniju i to želimo zaustaviti. Želimo da učenici idu put tržišta rada, a ne put burze rada – zaključila je Hajsan Dolinar.

hrvzz Custom
foto: hrvzz.hr

Druga točka dnevnog reda sjednice bili su prijedlozi smjernica za izradu novih Mreža škola. Mrežom školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja utvrđuju se postojeće školske ustanove (osnovne škole, osnovne i srednje škole s nastavom na jeziku i pismu nacionalnih manjina, škole za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama, gimnazije, strukovne i umjetničke škole te učenički domovi sa svim njihovim objektima u kojima se provodi odgoj i obrazovanje), programi obrazovanja koje školske ustanove ostvaruju, kao i područja na kojima se mogu osnovati nove školske ustanove ili uvesti novi obrazovni programi.

hrvzz4 Custom e1556089074792
foto: hrvzz.hr

– Po dobivanju smjernica od strane nadležnog ministarstva pristupit ćemo izradi Mreža škola – zaključila je Vesna Šerepac, voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija.

(www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content