Hrvatski duhani uspješno ugovorili novu sezonu, u Podravini povećane površine pod duhanom

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, uspješno su završili ugovaranje nove sezone sadnje duhana. Ukupno je ugovorena sadnja duhana na 2.781,28 hektara, što je 3% (85,72 ha) manje nego prošle godine. Pritom su povećane ugovorene površine duhanom tipa Svijetla Virginia na području Podravine, na 2.261,17 hektara, što je 1% posto više nego prošle godine, a smanjene su površine pod duhanom na području Slavonije gdje je ugovoreno 448 ha Virginije, (10,94 % manje od prošle godine) a Burleya 53,44 hektara, što je 45% manje nego prošle godine.

– Zadovoljni smo rezultatima ugovaranja jer interes proizvođača i ugovorene površine jamče opstojnost proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Uspješan program nabavke strojnih berača za koji smo samo ove godine izdvojili 12 milijuna kuna pokazao je da proizvođači vide svoj dugoročni interes u povećanju investicije u proizvodnju duhana. Vjerujemo da će strojna berba riješiti značajan dio problema nedostatka radne snage koji je bio najveće ograničenje rastu proizvodnje duhana. Dodatnu nadu nam budi činjenica da su proizvođači koji su investirali u nove berače u prosjeku povećali površine pod duhanom za gotovo trećinu – izjavio je Flavio Oliviera, direktor Hrvatskih duhana.

Od pokretanja programa nabavke mehaničkih berača u listopadu, do sada je ugovorena nabavka 21 mehaničkog berača s 26 kooperanta. Za ukupan program nabavke mehaničkih berača u HD-u su za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini 12 milijuna kuna i planira se ugovaranje dodatnih berača do kraja godine.

Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena. Hrvatski duhani su za kilogram svijetle virdžinije, tipa duhana koji se najviše proizvodi u Hrvatskoj, u ovoj otkupnoj sezoni povećali cijenu na 13,36 kuna, što je 4 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše ikada plaćeno za kilogram duhana u Hrvatskoj. Pritom je na području Podravine prosječna isplaćena cijena za kilogram duhana tipa Svijetla Virginia ove godine bila 13,34 kuna, a na području Slavonije 13,45 kuna. U Hrvatskim duhanima nastavili su s trendom povećanja prosječne otkupne cijene za duhan koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto.

Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. godini iznose ukupno 12 milijuna kuna. (Hrvatski duhani)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content