IMPRESIVNE VJEŽBE SPECIJALNIH SNAGA Spremni gledati opasnosti u oči, učinkoviti vojni psi ostavili gledatelje bez daha

Vjerni partneri vojsci na terenu su dlakavi, iskusni i provjereni – vojni psi. Brzi, učinkoviti i provjereno vjerni svakom vojniku na službi, pomažu im kod otkrivanja nepoznatih osoba, pronalaze drogu i eksplozive i bok uz bok su im u situacijama kada gledaju teroristima u oči. A sami vojnici spremni su za borbu prsa u prsa, borbu s noževima i eliminaciju neprijatelja, u svakim uvjetima, pa i u onima u kojima su maskirani do neprepoznatljivosti.

Dio navedenog mogli su danas (petak) ispred Gradske knjižnice i čitaonice vidjeti građani na impresivnim vježbama Satnije za obuku vodiča i službenih pasa iz Dugog Sela i Zapovjedništva specijalnih snaga, a u povodu 25. obljetnice Kumova, slavne 81. gardijske bojne.

IMG 2803

Akcije prepoznavanja neprijatelja, osiguranja terena, zadržavanja nepoznate osobe i osobe koja se opire legitimiranju ili koja bježi gledatelji su pratili zadržavajući dah, zahvaljujući gotovo filmskom scenariju u kojem je glavnu ulogu imao upravo izvježban vojni pas.

Čvrstim stiskom i poslušnoću, slijedeći uvježbane naredbe, dva su psa pokazala zavidnu hrabrost, učinkovitost, spretnost i nezamjenjivu pomoć vojsci. Da im prepreka nije ni pucanj, metak, osobni automobil, pa ni kombi, pokazali su izvršavajući naredbe koje su i djecu i odrasle ostavljale bez daha i poticale salve odobravajućeg pljeska.

Scena o kojoj će se se još dugo pričati, a mnogi su je ovjekovječili i svojim mobitelima, je ona u kojoj je hrabri vojni pas zaustavio bjegunca tako da je doslovno uletio u kombi kroz otvoren prozor i natjerao muškarca da izađe iz vozila, gdje su ga čekali spremni vojni operativci.

U nastavku vježbe specijalne snage pokazale su zašto zasluženo i ponosno nose taj naziv i zašto su spremne za sve izazove. Operativci su prikazali kako se prišuljati naoružanom čuvaru i eliminirati ga, kako izgleda borba s nožem te kako svladati neprijatelja koristeći jurišnu pušku VHS 2,  temeljno oružje u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

IMG 2858

Gledatelji su potom mogli vidjeti prizore stvarne bliske borbe s prikazanim tehnikama borilačkih vještina, poluge, bacanja i druge poteze svladavanja neprijatelja. Bila je to prava borilačka poslastica za ovakvu svečanu prigodu u kojoj su gledatelji uživali, a vojnike i njihove vrijedne vojne pse nagradili iskrenom podrškom. (www.icv.hr, mlo, Foto: M. Lovrenc, Video: L. M. Hock)

[g-gallery gid=”523609″ watermark=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content