Kandidati HDZ-a za EU parlament u posjetu Virovitičko-podravskoj županiji: Obišli projekte i družili se s građanima

U sklopu predizbornih aktivnosti, u petak, kandidati “Zelene skupine” Hrvatske demokratske zajednice za EU parlament, Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Stjepan Ribić, Danijel Marušić i Stjepan Adanić, u posjetu su Virovitičko-podravskoj županiji. Svoj obilazak započeli su u Grabrovnici, gdje su posjetili rodnu kuću Petra Preradovića u kojoj su ih dočekali saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, načelnik Špišić Bukovice Hrvoje Miler te članovi županijske Mladeži HDZ-a.

Tom prilikom saborska zastupnica Vesna Bedeković upoznala ih je s projektom obnove kuće Petra Preradovića koji se financira iz EU fondova. Vrijednost radova iznosila je 5,6 milijuna kuna, nositelj projekta je Općina Pitomača, a partner je mađarski grad Csurgó. Riječ je o projektu iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, a pripremila ga je Županijska razvojna agencije VIDRA.

IMG 20190426 094057

– Izuzetno sam sretna i ponosna na ovaj projekt, a jednako tako veseli me i to što ste ga prepoznali i odabrali posjetiti. Petar Preradović je jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika i njegova rodna kuća predstavlja neprocjenjivu vrijednost za Grabrovnicu, a jednako tako i našu Domovinu – istaknula je V. Bedeković.

Tom prilikom nazočnima se obratio Karlo Ressler istaknuvši oduševljenje realizacijom projekta i njegovanjem povijesne i kulturne baštine.

– Nije slučajno što smo upravo Grabrovnicu, odnosno rodnu kuću Petra Preradovića izabrali za polazišnu točku našeg posjeta, i to iz tri razloga: njezina obnova ukazuje na važnost njegovanja i očuvanja povijesti, tradicije i kulture za što se mi izuzetno zalažemo. Isto tako dokazuje da se samo kvalitetnim radom i znanjem ovakvi projekti mogu ostvariti te ovaj projekt najbolje pokazuje sinergiju lokalne, županijske, državne i europske razine – rekao K. Ressler.

58462561 2278375479149092 2119960926336581632 n
Foto: facebook

Svoj obilazak nastavili su u Kuriji Janković u Kapela Dvoru gdje su obišli radove na izgradnji športsko-rekreacijskog centra koji se gradi u sklopu hotela. Kandidate su dočekali domaćini, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić te voditeljica Hotela Kurija Janković Sanja Sudar. Ovaj heritage hotel baština s četiri zvjezdice, jedini takav u Slavoniji i među rijetkima u Hrvatskoj, zahvaljujući EU sredstvima dobit će dodatne sadržaje i to vinski bar, wellness i Športsko rekreacijski centar jedini takve vrste, s čime su ovom prilikom kandidate za EU parlament upoznali virovitičko-podravski župan Igor Andrović te voditeljica Hotela Kurija Janković Sanja Sudar.

Inače, riječ je o ugovoru iz EU projekta EV 13 GAP „Filling the gap – completion of the cross-border section od EuroVelo 13 between Dravatamasi and Virovitica“, čija je ukupna vrijednost 1.982.494 eura. On je nastavak  projekta „Drava4Enjoy“ kojim je započeta izgradnja biciklističke infrastrukture u Virovitičko-podravskoj županiji te stvaranje imidža cikloturističke destinacije.

kurija kapela obilazak 7

Nakon obilaska Kapele Dvora, uputili su se u Viroviticu gdje su prošetali novom gradskom „špicom“ ispred Gimnazije Petra Preradovića, a domaćini su ih upoznali s najznačajnijim gradskim EU projektom vrijednim 81,4 milijuna kuna – obnovom Dvorca Pejačević i Gradskog parka koji sada već poprimaju svoj konačan izgled. Obnova Dvorca Pejačević i Gradskog parka, u skladu s konzervatorskim uvjetima, vraća stari sjaj virovitičkoj povijesnoj jezgri. U parku, kojem se vraća perivojni izgled, nalazit će se sadržaji za slobodno vrijeme i rekreaciju, staze, šetnice, dječje igralište. Tu su i dizajnerski drveni mostovi, kao i moderna 3D fontana.

Dvorac se obnavlja pod krovnom temom DRVO, a bit će opremljen suvremenom muzejskom opremom, uz audiovizualne, taktilne, didaktičke i olfaktivne sadržaje. Konkretno, posjetitelji će moći interaktivno otkrivati povijest uz vid, sluh, njuh, dodir te pomoć audiovodiča. Kandidati HDZ-a za EU parlament, ovom prilikom, ujedno su se družili s građanima te posjetili štand HDZ-a gdje ih je dočekala vrijedna mladež.

IMG 4193

Nakon Virovitice, otputovali su u Slatinu, gdje su obišli radove na Poduzetničkom inkubatoru koji se gradi u sklopu projekta Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije vrijednog oko 30 milijuna kuna. Radovi na Poduzetničkom inkubatoru u Slatini, u staroj zgradi Doma zdravlja, vrijedni su 8,7 milijuna kuna i sadržavat će 11 ureda u kojima će novi i mladi poduzetnici stvarati svoje tvrtke. Nakon obilaska, uputili su se u središte Slatine gdje su se družili s građanima. U Slatini kandidate su dočekali predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš.

IMG 211b7a2ee7addf7e8b4829f634414700 V

Nakon Slatine uputili su se u Orahovicu, gdje ih je dočekao predsjednik GO HDZ-a Orahovica Saša Rister. U njegovoj pratnji obišli su orahovački Poduzetnički inkubator koji je, kao i slatinski, dio županijskog projekta Mreža poduzetničkih inkubatora, a njegova izgradnja vrijedna je preko 10 milijuna kuna. Kandidati “Zelene skupine” obišli su i orahovačko Jezero, a potom se u središtu grada družili s građanima Orahovice.

HDZ parlamentarci 2

Posjet će završiti sudjelovanjem na obilježavanju 29. obljetnice HDZ-a Općine Nova Bukovica gdje ih je dočekala predsjednica Općinskog odbora HDZ-a Nova Bukovica Vinka Bokorni. Domaćini u obilasku županije bili su im potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Josip Đakić, kao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.icv.hr)

IMG 0887

[g-gallery gid=”523418″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content