KORIZMENI KONCERT U slatinskoj crkvi sv. Josipa održan veličanstven koncert ”Tužni dan svanio”

Korizma je za sve kršćane posebno vrijeme, vrijeme kada se svatko od vjernika priprema da dostojno, spokojno i čistoga srca dočeka najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Vrijeme je to posta i obraćenja, vrijeme kada tražimo sebe, tražimo bližnje, tražimo spas. Vjernici se kroz vrijeme korizme pripremaju na razne račine, a jedan od njih su i korizmeni koncerti.

D 4

Upravo je jedan takav koncert jučer (nedjelja) održan u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini molitveno-scenskim nastupom u sklopu programa ”Korizma u Slavoniji” pod nazivom ”Tužni dan svanio” Ženske pjevačke skupine KUD-a Matija Antun Relković iz Davora. Pjesme koje su izvedene plod su dugogodišnjeg terenskog istraživanja katedralnog župnika vlč. Mladena Štivina koji ih je prikupio u brojnim župama i uglavnom su prenesene usmenim pamćenjem, a sada su po prvi puta predstavljene slatinskoj publici. U sklopu programa izvedeni i korizmeni napjevi slatinskog kraja ”Na visokoj planini Maslinskoj”-Slatina, ”Pred smrt svoju Isus htjede”-Voćin, ”Na Uljevoj tužnoj gori”-Čađavica, ”O Marijo Majko mila”-Nova Bukovica… Program je bio koncipiran tako da prati korizmu od njenog početka do vrhunca u slavljima Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote, te samog slavlja uskrsnuća Gospodinova.

D 1

Oduševljenje i riječi hvale ŽPS KUD-a M. A. Relković iz Davora, kao i vlč. Mladenu Štivinu, župniku Katedralne župe u Požegi, koji je i omogućio ovaj koncert, uputio je župnik slatinske Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić.

D 3

– Nakon ovog divnog molitveno-meditativnog programa najbolje je ne reći ništa, nego šutjeti i živjeti i danas i sutra i narednih korizmenih dana i Velikog tjedna od ovoga što smo večeras čuli, vjerujem da smo ganuti… Od srca vam hvala za ovu divnu večer – rekao je vlč. Hrgić. (www.icv.hr, adf, Foto: pž)

D 2

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content