KORIZMENI STOL Uz križni put, korizmene pjesme i tradicionalna jela vratili se u djetinjstvo

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva ”Zdenac” i Župe Našašća svetog Križa Orahovice, u Zdencima je održana tradicionalna manifestacija ”Korizmeni stol”. Manifestacija je započela u crkvi svetog Mihaela u Zdencima gdje su svi sudionici i vjernici sa šireg područja, izmolili Križni put, a molitve na postajama čitale su članice Udruge žena “Rukotvorine” Zdenci i Kulturno-umjetničkog društva iz Zdenaca. Nakon Križnog puta krenuo je kulturno-umjetnički program u kojem su se pjevajući korizmene pjesme i napjeve, predstavili domaćin, KUD “Zdenac” iz Zdenaca, Udruga žena “Cer” iz Crnca, Udruga žena Josipovo, Udruga žena ”Hrvatska žena” Našiško Novo Selo, KUD-ovi Bektež, Izvor Donja Motičina, Podgoračani Podgorač i članice Matice Slovačke iz Zokovog Gaja. Nakon programa, u Domu kulture su priređeni “Korizmeni stolovi” koje su pripremila sva društva sudionika.

0804korizmenistol 1

– Bilo je doista prekrasno. Svaka nazočna udruga postavila je svoj stol. Svi su bili ukrašeni narodnim vezom, starinskim predmetima i posuđem, a naravno na trpezi su bila ponuđena starinska jela koja su se nekada jela u vrijeme korizme. Nakon što su sva društva obišla svaki stol, župnik naše župe velečasni Željko Strnak blagoslovio je hranu i sve nazočne i tada se krenulo u blagovanje. Od srca zahvaljujem svim društvima i udrugama koje su došle i posebno članicama naše udruge Rukotvorine i KUD-a Zdenac koje su uložile ogroman trud i pripremu cijele manifestacije – rekla je predsjednica KUD-a Zdenac i udruge “Rukotvorine” Anica Kubica.

0804korizmenistol 6

Poseban povratak u djetinjstvo donijela su stara jela kao što se šterc, zafrigana čorba, popara, žganci s kiselim kupusom, tijesto s kupusom, knedle sa šljivama, taške s pekmezom i druga jela, a bilo je domaćeg kruha, domaćih buhtli s pekmezom, štrudli s jabukama, pogačica sa čvarcima i ajvarom i mnoštvo drugih domaćih jela i slastica, sve proizvodi domaćih sastojaka u izradi ruku slavonskih domaćica.

0804korizmenistol 5

– Uz molitvu, križni put i korizmene pjesme, ovaj prikaz korizmenih jela je posebna priča. Mi želimo sačuvati te stare običaje, a posebno pokazati mladima što smo mi nekada jeli. Nismo imali puno, ali nikada nismo bili gladni i sve nam je bilo fino. Skupilo se jako puno mještana, bilo je i mladih i jako smo zadovoljni cijelim tijekom manifestacije koja nam je dala motiv da i dalje nastavimo s očuvanje starih slavonskih običaja koji danas nažalost, izumiru – zaključila je Kubica. Organizaciju su pohvalili načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić i predsjednica općinskog Vijeća Marija Dedaj.

0804korizmenistol 3

– Ovo je hvale vrijedan projekt koji čuva našu staru slavonsku kulturnu baštinu i zato od srca hvala Udruzi Rukotvorine i KUD-u Zdenac što su pripremili ovu manifestaciju. Prelijepo je bilo sve ovo vidjeti, posebno nama mlađima. Mi smo ti koji moramo nastaviti čuvati ovu tradiciju i ne dozvoliti da se naša bogata prošlost zaboravi – rekao je načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić. (wwwicv.hr, vg)

0804korizmenistol 2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content