“Kumovi” odlikovani Redom kneza Domagoja s ogrlicom, odličje im dodijelio general Ante Gotovina

Prije 25 godina osnovana je 81. gardijska bojna – jedna od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske koja je dala izuzetan doprinos u oslobađanju Republike Hrvatske. Njihova važnost i veličina potvrđena je na centralnom obilježavanju ove velike obljetnice u hali Viroexpa u prostoru bivše vojarne, gdje su Kumove došli pozdraviti i odati im priznanje brojni visoki dužnosnici, među kojima izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar – Kitarović, general Ante Gotovina, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića, saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar hrvatskih branitelja, general Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov, saborski zastupnici Vesna Bedeković, Sunčana Glavak, Josip Đakić i Tomislav Žagar, savjetnik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Karlo Ressler, vojni biskup Juraj Bogdan, general Mladen Markač, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, župan brodsko-posavski Danijel Marušić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin te drugi župani, gradonačelnici i načelnici općina koje su iznjedrile članove 81. gardijske bojne, vojni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u vrijeme Domovinskog rata, Stjepan Adanić, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, predstavnici i članovi braniteljskih udruga te brojni drugi gosti.

MG 6918

Svečanu proslavu izvedbom himne otvorilo je Hrvatsko pjevačko društvo Rodoljub, a voditelj programa Trpimir Markotić, prisutne je podsjetio na slavne dane i ratni put Kumova. Svoj slavni put počeli su u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”,  potom su sudjelovali u združenoj operaciji snaga Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane “Ljeto 95” u Bosni i Hercegovini, zatim vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, dok ratni put završavaju sudjelujući u oslobađanju hrvatskih područja u Bosni i Hercegovini u ponovno združenoj operaciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane “Maestral”. Nažalost, na tom putu u temelje hrvatske slobode živote je ugradio 21 pripadnik 81. gardijske bojne, ranjeno je 169 pripadnika među kojima njih 80 teško, s trajnim posljedicama.

Domaćin, ratni zapovjednik 81. gardijske bojne HV-a, brigadni general Renato Romić zahvalio je svim prisutnima na dolasku i podršci.

MG 7000

– Vaš dolazak jasan je znak da cijenite i poštujete doprinos koji su dali naši bojovnici u uspostavi nezavisne nam države Hrvatske. To su bili teški, ali nadasve slavni dani vojnih operacija koje smo provodili. Bili smo iznimno uspješni i maksimalno učinkoviti te izbjegli veće žrtve, što je odlika vrhunskih, motiviranih i uspješno obučenih vojnika – rekao je R. Romić te se dotaknuo problema s kojima se branitelji danas susreću, kao što je prerana smrtnost te pohvalio novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji je osigurao zakonske pretpostavke za rješavanje mnogih egzistencijalnih prava branitelja.

Svoju podršku i zahvalnost Kumovima istaknuo je gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin.

MG 7033

– Danas kada smo gledali vojnu tehniku, onu djecu, mlade roditelje, vidjeli smo da hrvatska vojska ima svoje nasljedstvo, da su ljudi ponosni na ono što je stvoreno u ratu i na ono što danas imamo. Danas nije lako nikome, ali Bog uvijek na leđa stavi križ onima koji ga mogu nositi. Svi mi koji se danas borimo za poziciju Hrvatske, što na lokalnoj, regionalnoj, državnoj ili europskoj razni imamo samo jednu zadaću, završiti posao koji je započet 90. godine – rekao je I. Kirin.

Hrabrost i neprocjenjiv značaj Kumova istaknuo je i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

MG 7065

– Naši Kumovi, imaju spomen i posebno mjesto u srcu ne samo zbog toga što su okosnicu ove bojne činili stanovnici s područja naše županije, nego zbog toga što su ostvarili iznimne uspjehe i hrabrost na najzahtjevnijim bojištima, kako u Republici Hrvatskoj tako i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ovom prigodom s velikim ponosom, ali i s neizmjernom tugom moramo se prisjetiti žrtava svih hrvatskih branitelja, ali posebno Kumova, kojima je tada jedina zadaća bila obraniti hrvatsku domovinu.  Svi moramo znati da ova velika hrabrost i žrtva nije uzaludna jer se na njoj stvarala hrvatska domovina i na nama je da se te žrtve i svih hrvatskih branitelja sjećamo i u daljnjoj budućnosti – rekao je I. Andrović.

Izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov istaknuo je važnost prisjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje čija je žrtva ugrađena u temelje slobodne domovine Hrvatske.

MG 7079

– Ona je utkana u suvremenu hrvatsku povijest i naraštaji mladih u školama trebaju učiti o herojstvu naših branitelja. Stoga osobita je čast i ponos biti ovdje među vama na obilježavanju 25. obljetnice osnutka 81. gardijske bojne. Svojom hrabrošću i učinkovitošću 81. gardijska bojna zadivila je ne samo vojno i političko vodstvo već i cjelokupno hrvatsko pučanstvo. Ono što je krasilo ovu postrojbu je brza pokretljivost cijele postrojbe što je omogućavalo lak i brz premještaj s jedne bojišnice na drugu. Iako je postojala relativno kratko i bila najmlađa gardijska postrojba Hrvatske vojske, bojna je opravdala svoje postojanje i imala značajnu ulogu u završnim operacijama Domovinskog rata što je po učinku stavlja uz bok gardijskih brigada Hrvatske vojske – istaknuo je M. Šundov.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića 25. obljetnicu osnutka članovima 81. gardijske bojne Kumovi čestitala je i saborska zastupnica Marijana Balić.

MG 7107

– Svi vi koji ste dali obol u stvaranju slobodne Republike Hrvatske znate koliko je složen proces koji nas je doveo do trenutka da hodamo našim svetim hrvatskim tlom. Tisuće položenih života na oltaru domovine, među kojima su i životi mojih roditelja, ugašeno je sanjajući današnju neovisnost naše Hrvatske i baš zato sve ono što imamo cijenimo i moramo cijeniti još više. U tom kontekstu moramo gledati i prema naprijed – istaknula je Marijana Balić zahvalivši Kumovima na hrabrosti kada je bilo najpotrebnije, kao i na činjenici da su i danas inspiracija i ponos onima koji predstavljaju mlađe generacije, ali i onima koji tek dolaze.

Izuzetnu važnost Kumova u stvaranju hrvatske države istaknuo je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

MG 7133

– Moram naglasiti da ste gotovo svi vi pripadnici 81. gardijske bojne prije formiranja ove postrojbe svoj doprinos u obrani Domovine od velikosrpske agresije dali u drugim postrojbama Hrvatske vojske i policije od početka obrambenog Domovinskog rata. Sudjelujući u operacijama “Bljesak”, “Ljeto 95”, “Oluja” i “Maestral” odlučno i predano Kumovi su se upisali u povijest stvaranja slobodne Domovine – rekao je T. Medved.

Čestitke na velikoj obljetnici uputio im je i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

MG 7152

– Ja vam se zahvaljujem u ime svih stanovnika Virovitičko-podravske županije jer da nije bilo vas i vaše žrtve mi vjerojatno ne bi bili u ovom gradu, ovoj županiji ali niti sigurno u ovoj državi. Imam čast danas vama prenijeti pozdrave tri osobe koje vi ne znate, a one vas srećom znaju. To su moje kćeri i moj sin koji dobro znaju tko im je osigurao da imaju slobodu u svom gradu, da mogu živjeti u svojoj županiji, da uče hrvatski jezik u školi, da imaju svoju Domovinu i da vole svoju Domovinu – istaknuo je T. Tolušić.

25. godina od svog osnutka i okupljanja, Kumovi su okrunili najvećim odlikovanjem hrvatske države koju može dobiti postrojba – Redom kneza Domagoja s ogrlicom koji se dodjeljuje za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo, a uručio ga je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, general Ante Gotovina.

MG 7225

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje s vama i što mi je pripala čast uručiti vam visoko odličje koje vam povodom 25. obljetnice osnutka dodjeljujem. Zajedno sa gardijskim brigadama Hrvatske vojske i specijalnim postrojbama Ministarstva unutarnjih poslova bili ste udarna snaga Hrvatske vojske u ratu i tako imali čast i privilegiju biti prva linija u svim ratnim operacijama diljem Hrvatske. Dionici ste pobjede naših Oružanih snaga u obrani Domovine od agresije – rekao je A. Gotovina. (www.icv.hr, ml; žđl; foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”523694″ watermark=”1″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content