MALIŠANI UČILI O ZNAČAJU KNJIGE I ČITANJA Virovitički Dječji vrtić Cvrčak obilježio Noć knjige

Virovitički Dječji vrtić Cvrčak ove se godine po prvi puta uključio u obilježavanje manifestacije Noć knjige koja je održana u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

Ovogodišnjom temom, “Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa”, željelo se potaknuti na promišljanje o likovima koji su se istaknuli kao važni, s kojima se moglo poistovjetiti, likovima s kojima se odrastalo, putovalo i otkrivalo nepoznato, rješavalo najteže zadaće, likove od kojih se učilo kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta. Želja je bila potaknuti i međugeneracijski dijalog, propitujući imaju li mlađe generacije iste heroje koje su imali njihovi mame, tate, djedovi i bake, poistovjećuju li se s njima ili pak nove generacije pronalaze nove. Uključivanjem u ovu manifestaciju Dječji vrtić Cvrčak postao je tako na još jedan način aktivni promicatelj knjige te njene vrijednosti i važnosti.

20190423 181716 Custom
foto: DV Cvrčak

Aktivnosti su u Virovitici bile organizirane na dvije lokacije: na Trgu dr. Ante Starčevića (zgrada 2) i u Pejačevićevoj (zgrada 5). Odgojiteljice skupina LEPTIRIĆI, ZVJEZDICE, TREŠNJICE, PAHULJICE i LIMAČI osmislile su različite aktivnosti za djecu i roditelje. Organizirana je meditacija i uvođenje djece u svijet omiljenih junaka, izrada vlastite slikovnice (dijete crta, a roditelj piše tekst), aktivnost dijete priča priču. Bila je tu i glazbena točka braće Prevedan na gitarama te čitanje priče/slikovnice. Vrijednim odgojiteljicama pridružile su se i djelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Ivana i Tamara.

Inače, Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priskrbilo čitanje. Knjigomirova misija je prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja u Noći knjige 2019.

DSC06669 1 Custom
foto: DV Cvrčak

Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2019. održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

(DV Cvrčak)

[g-gallery gid=”523108″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content