MINISTARSTVO FINANCIJA Virovitičko-podravska županija hrvatski rekorder po potporama poljoprivrednicima

Za izravne poticaje poljoprivrednicima županije su u 2017. godini izdvojile više od 21 milijun kuna, pokazali su podaci Ministarstva financija o izvršavanjima lokalnih proračuna za tu godinu. No, osim izravnih proračunskih davanja, županije puno rade i na povlačenju novca iz EU fondova, a po direktnim davanjima prednjači Virovitičko-podravska županija.

Kako piše zupan.hr, Virovitičko-podravska županija je u 2017. godini najviše poticala svoje poljoprivrednike. Pokazuju to podaci Ministarstva financija. Gledano i po postotku proračuna (1,76%) i po izdvajanju po glavi stanovnika (23,03 kune), ta je županija svojim poljoprivrednicima dodijelila najviše sredstava.

zupanija poljo e1555618723779

Igor Andrović: Najviše od svih, poljoprivrednicima isplatili iz Programa ruralnog razvoja
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović kaže nam kako ta županija osim izravnih davanja puno čini i u privlačenju EU sredstava za poljoprivrednike.

– Moram izraziti zadovoljstvo s dosad postignutim rezultatima u povlačenju EU sredstava od strane naših poljoprivrednika te poduzetnika. Prema zadnjim podacima Virovitičko-podravska županija je najuspješnija u isplaćenim sredstvima po glavi stanovnika na području Slavonije, Baranje i Srijema kada su u pitanju potpore iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike. U Virovitičko-podravskoj županiji iz tog je programa po glavi stanovnika isplaćeno 3.411,75 kn što je bitno više u odnosu na neke druge županije. Doprinos ovom rezultatu svakako su dale potporne institucije na području županije, a posebice naša razvojna agencija VIDRA – istaknuo je Andrović.

Orijentacija prema EU fondovima preko te razvojne agencije zadnjih godina, urodila je plodom, pa je VIDRA u 2018. godini ukupno provela 194 projekta za poljoprivrednike te male i srednje poduzetnike u ukupnoj vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na projekte za poljoprivrednike (158 projekata ukupne vrijednosti gotovo 385 milijuna kuna), kazao nam je župan.

– Trenutno u VIDRA-i provode 202 projekta ukupne vrijednosti 96 milijuna EUR, a neki od najznačajnijih EU projekata su: gradnja sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac i Đolta ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna uz nove sustave navodnjavanja, Kapinci – Vaška II. faza, potom Sustav navodnjavanja Lukač i Čađavica. Osim poljoprivrede, sustavi navodnjavanja utjecat će i na razvoj prerađivačke industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, a time će Virovitičko-podravska županija postati ne samo lider u navodnjavanju, već i u zapošljavanju u poljoprivredi. Tu je i izgradnja Tehnološko inovacijskog centra u vrijednosti 17,5 milijuna kuna. Osim toga, kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem se gradi multifunkcionalna hala Viroexpa, Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u vrijednosti 16,5 milijuna kuna, a očekuje nas i izgradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu vrijednosti 36 milijuna kuna – kazao nam je župan Andrović. (zupan.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content