Ministrica Divjak u Virovitici: Kurikularna reforma od jeseni kreće u svim školama, Virovitičko-podravska županija izvrstan primjer ulaganja u obrazovanje

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak boravila je danas (utorak) u Virovitici i u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici održala sastanak s ravnateljima osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i dijela Koprivničko-križevačke županije. Na početku sastanka sve je pozdravio domaćin, dekan Oliver Jukić, a sastanku je nazočila i županijska pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac. Tema je bila frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve škole od ove jeseni.

Ministrica je naglasila kako više nitko ne dovodi u pitanje treba li nam reforma, a sastanci s ravnateljima služe da i posljednje nedoumice, informacije i upute podijele jedni s drugima. Riječ je o posljednjem u nizu od sedam skupova koje je održala s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, njih ukupno oko 1300.

IMG 3676 Fotor

– Velika je vijest da smo prije desetak dana dobili odobrenje za trošenje sredstava Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 684 milijuna kuna. To je najveći iznos koji je ikada bio odobren pojedinačnom projektu u Hrvatskoj vezano uz obrazovanje i to će nam biti velika podrška za osiguravanje svih potrebnih uvjeta u školama za slijedeće dvije do tri godine. Paralelno s tim imamo reformu strukovnog obrazovanja i očekujemo da će samo u Centre kompetentnosti u strukovno obrazovanje biti uloženo oko 1,2 milijarde kuna, a što se ukupne cifre tiče za kurikularnu reformu, bez strukovnog obrazovanja, riječ je o oko dvije milijarde kuna u slijedeće tri godine – rekla je ministrica Divjak, dodavši kako će sljedećeg tjedna održati sastanak s osnivačima škola.

Ono što sada treba osigurati u svim školama, kaže ministrica, jesu uvjeti kakvi su već osigurani u eksperimentalnim školama.

– Svaki nastavnik će proći oko 200 sati edukacije za nove kurikulume, svi oni razredi u kojima se ide sada sa novim kurikulomom, a riječ je o prvim i petim razredima osnovnih škola te sedmim razredima prirodoslovnih predmeta, kao i prvim razredima srednjih škola, dobit će nove besplatne udžbenike koje će na početku godine zadužiti, a krajem godine vratiti u školu da se mogu koristiti za slijedeću generaciju – rekla je mistrica, istaknuvši kako Ministarstvo osigurava i opremu za škole, laptope za nastavnike, a osigurano je i 43 milijuna kuna za uređenje i opremanje školskih kabineta. Učenici petih i sedmih razreda će dobiti tablete, a u prvom razredu će se osigurati nekoliko tableta po razredu namijenjenih za grupni rad.

Divjak2

– Ali nije naglasak na opremi, nego prije svega na učiteljima i nastavnicima koji moraju promijeniti način učenja poučavanja kako bi se stavio naglasak na aktivno učenje i na rješavanje problema, a ne bubanje činjenica napamet – naglasila je ministrica.

Ministrica je pohvalila rad Virovitičko-podravske županije kada je riječ o ulaganju u obrazovanje, a to se posebice vidi u tome da je, prema proračunskim podacima, Virovitičko-podravska županija jedna od četiri hrvatske županije koje po glavi stanovnika najviše izdvajaju za obrazovanje, a tu je još i izgradnja više od 30 škola u posljednjih 10 godina, kao i inovativni projekti poput “Budi STEMpatičan” kojim je osmišljen model za prepoznavanje darovitih učenika, a koji će moći koristiti i sve druge škole u Hrvatskoj.

IMG 3693 Fotor

– Mislim da je to izvrstan primjer. Razgovarala sam i sa županom, posebno naglašavamo da je važno staviti naglasak na STEM zanimanja i na pobuđivanje interesa naših učenika za studiranje u STEM područjima ili za srednjoškolska zanimanja koja su deficitarna i koja su u STEM područjima. To je nešto što Hrvatskoj treba, gdje postoji velika potreba na tržištu, a to se ne može napraviti tako da se samo osiguraju stipendije pri ulazu, nego treba od najranije dobi raditi kako bi učenici prepoznali i razvili kompetencije za upise na takva zanimanja. Tu je velika uloga osnivača, županija i gradova, kako bi osigurali dobre uvjete u školama jer su oni ti koji prvi vide ako je negdje nešto potrebno i na koncu konca po zakonu imaju tu važnu ulogu. Pohvaljujem sve one, a tu je i Virovitičko-podravska županija, koje su tu napravile stvarno veliki napredak – istaknula je ministrica Divjak dodavši kako je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u našu budućnost.

Osnovna škola Suhopolje jedna je od tri škole u Virovitičko-podravskoj županiji, uz slatinske škole Osnovnu školu Eugena Kumičića i Srednju školu Marka Marulića, koje su od ove školske godine uključene u eksperimentalni program. Kako kaže, zadovoljni su rezultatima.

– Zanimljivo je čuti reakcije roditelja, na početku im je sve bilo čudno i mislili su da cijeli program neće uspjeti, a sada ističu kako vide da ima smisla te ono najvažnije – djeca im uče s razumijevanjem – rekao je ravnatelj suhopoljske osnovne škole Anto Škraba. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”524808″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content