OBNOVA KULTURNE BAŠTINE Dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području naše županije

Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije postala Hotel baština s četiri zvjezdice, nakon Dvorca Janković u Suhopolju i Dvorca Pejačević u Virovitici, koji će potpuno obnovljeni svjetlo dana ugledati ove godine, Dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije, u krugu od samo 20 kilometara. Time će Virovitičko-podravska županija, „podebljati“ epitet – županija s najviše novoobnovljenih dvoraca u Hrvatskoj.

Naime, na temelju Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je ograničeni poziv „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije“, s ciljem doprinosa turističkom i gospodarskom razvoju na području pet slavonskih županija.

Ukupna dostupna raspoloživa financijska sredstva poziva iznose 332 milijuna kuna, a među projektima je i „Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna”, nositelja Virovitičko-podravske županije u vrijednosti 48.000.000,00 kuna. Projektni partneri su Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Općina Suhopolje. Ruševni je to dvorac, koji je 2012. godine kupila Virovitičko-podravska županija, pripremajući ga za prijavu na neki od EU fondova.

– Dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije. Kuriju Janković u Kapela Dvoru i Dvorac Janković u Suhopolju, europskim i županijskim sredstvima, obnovila je Virovitičko-podravska županija, a Dvorac Pejačević, u Virovitici, obnavlja Grad Virovitica. Dvorac Janković u Cabuni, u budućnosti će biti Centar za kulturu zdravlja. Tu će se njegovati zdrav način življenja, govoriti o kretanju i pravilnoj ishrani, prevencijama bolesti, kardiovaskularnih, dijabetesa… Kroz njega će se zaposliti novi djelatnici. Projekt se još dorađuje, no ono što je jasno da ćemo i na ovaj način obnoviti našu kulturnu baštinu i privesti je svrsi za buduće naraštaje – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Dvorac je u vlasništvu Virovitičko-podravske županije, a kroz projekt se planira obnova i opremanje dvorca Janković u Cabuni. Njime će se rekonstruirati i revitalizirati kulturna baština u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, s ciljem ostvarivanja koristi razvoja, zapošljavanja i socijalne kohezije. Uredit će se i poučna staza tradicijske medicine i prakse, u obnovljenom dvorcu će se odražavati radionice usmjerene na edukaciju i promicanje važnosti kulture zdravlja. Uredit će se i opremiti prostor za fitness na otvorenom, inhalatorna šetnica u sklopu perivoja Centra… (vpz.hr)

[g-gallery gid=”520347″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content