Orahovački vatrogasci nastavili tradiciju čuvanja Isusovog groba na Veliku subotu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica nastavilo je s tradicijom čuvanja Isusovog groba na Veliku subotu. Ovo je već peta godina za redom kako je ovaj starinski, hrvatski običaj održan u crkvi Našaća svetog križa u Orahovici, a inicirao ga je dugogodišnji orahovački vatrogasac, danas predsjednik DVD-a Orahovica Mato Orina.

– Ovo je jedan prekrasan običaj kojeg se sjećam iz djetinjstva i oduvijek mi je bila želja da i ja kao vatrogasac budem na straži. Eto, danas ne mogu biti ponosniji, čuvam ja, moja supruga i unuk, a sin je zapovjednik koji vrši smjenu straže. Drago mi je da su kolege vatrogasci iz cijele naše Zajednice već godinama s nama u ovom prekrasnom događaju – rekao je Mato Orina. U čuvanju Isusovog groba ove godine sudjelovalo je 32 vatrogasaca koji su tijekom cijelog dana bili na straži.

2004cuvanjeisusovoggroba5

– Sjećam se prošle godine kada sam bio na straži, na molitvu je došla jedna od mojih starih učiteljica iz škole i kada je vidjela nas u svečanim vatrogasnim odorama da čuvamo grob Isusa Krista, žena se uz molitvu rasplakala. Ponosan sam što smo moje društvo i ja svake godine dio ovog lijepog događaja – kaže predsjednik DVD-a Stara Jošava Dalibor Saher. Posebno je lijepo vidjeti žene u svečanim odorama na straži, a tradiciju ženskog stroja ove godine sačuvale su Suzana Grgurić, Marija Orina i Lidija Čalić.

2004cuvanjeisusovoggroba 4

– Prvi sam puta ove godine u čuvanju i osjećaj je doista predivan. Za mene je to jedna velika čast i ponos. Prije svega je ponos biti vatrogasac, a kada sam čula da moji kolege imaju sada već tradiciju čuvanja Isusovog groba, odmah sam se prijavila i evo prvi puta u straži sam bila sa suprugom Marijom što je još jedan osjećaj više – zaključila je Lidija Čalić. (www.icv.hr, vg)

2004cuvanjeisusovoggroba 2

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content