Park prirode Papuk slavi 20. rođendan: Sudjelujte u brojnim aktivnostima i ovog tjedna besplatno posjetite Jankovac

Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske, Slavonije, su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk – najljepša planina Slavonije.

Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je stoga Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk 23. travnja 1999. godine zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno-povijesne baštine.

razgle 4
Foto: PP Papuk

U rujnu 2007. godine na sedmoj sjednici Europske Mreže Geoparkova, kojoj je domaćin bio škotski park North West Highlands, Papuk je postao prvi hrvatski geopark i 30. član europske mreže te član UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova. Ovo priznanje omogućilo je kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka.

Aktivnosti Parka prirode Papuk usmjerene su na zaštitu, očuvanje i promicanje temeljnih prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka.

– Kako bismo obilježili naš rođendan, kroz cijeli mjesec travanj organizirati ćemo brojne aktivnosti, a i pripremili smo razne pogodnosti za naše posjetitelje. Prva u nizu jest besplatan ulaz u biser Papučkog gorja, najljepšu gorsku dolinu – Park šumu Jankovac za sve posjetitelje i to od 1. do 5. travnja – poručuju iz Parka prirode Papuk.

Šetnja, planinarenje, vožnja biciklom, trčanje, odaberite omiljenu aktivnost i upustite se u avanturu papučkim šumama. (PP Papuk)

54ad6368ec2de88295f3cb32afba0ee4
Foto: PP Papuk

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content