POKAZALI VELIKO SRCE Hrvatski branitelji priskočili u pomoć svom suborcu

Da biti hrvatski branitelj u miru ne mora nužno biti tužna priča dokazali su članovi Udruge HVIDR-a Slatina i Udruge HBL-PTSP-a Nova Bukovica. Naime, na inicijativu nekoliko mještana općine Nova Bukovica, koji su se obratili za pomoć općinskom načelniku sa prijedlogom da se pomogne hrvatskom branitelju Goranu Popoviću, došlo je do suradnje Općine Nova Bukovica i braniteljskih udruga.

Goran Popović sa suprugom živi u mjestu Gornje Viljevo, općina Nova Bukovica u, za čovjeka, nehumanim uvjetima. Njihova trošna kuća samo što im se ne sruši na glavu. Prebivaju u jednoj prostoriji koja im služi i kao spavaća soba i kao kuhinja, a sanitarni čvor nemaju. No, tome je došao kraj zahvaljujući Općini Nova Bukovica, koja je kupila kuću u istom mjestu i tu kuću će dati na korištenje supružnicima Popović.

56610495 422146931663360 2751692375821647872 n Custom

Prije useljenja, kuću je trebalo urediti, a tu su uskočili hrvatski branitelji, zasukali su rukave i kroz nekoliko radnih akcija popravili krovište, ožbukali prostorije, uredili podove i buduću kupaonicu, električne instalacije… i sve to na dobrovoljnoj bazi. Materijal za uređenje novog doma obitelji Popović osigurala je Općina Nova Bukovica.

Danas (petak) na završetku prvog dijela uređenja kuće, radnike i Popoviće obišli su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš.

– Pošto smo saznali za nezavidnu situaciju u kojoj se obitelj Popović nalazi, izrazili smo želju pomoći im, mi kao Županija. Danas sam se uvjerio kako je zajedništvo hrvatskih branitelja svakim danom sve jače, kako su spremni pomoći jedni drugima, ali u tome im moramo pomoći i mi iz Županije i lokalne zajednice. Konkretno, u razgovoru sa Goranom saznao sam da isti ne ostvaruje nikakva prava kao hrvatski branitelj i obećao mu pomoć u rješavanju njegovog statusa i prava, na koja po zakonu ima pravo – istaknuo je zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

56208343 392487674635477 8625836180677591040 n Custom

– Pošto sam saznao u kakvoj se teškoj situaciji nalazi obitelj jednog hrvatskog branitelja s područja naše općine, posjetio sam ih i vidio da žive u stvarno katastrofalnim uvjetima. Odmah smo krenuli u akciju, stupili smo u kontakt sa vlasnicom kuće koja je bila na prodaju, napravili smo kupoprodajni ugovor, kupili kuću i ona će biti u vlasništvu Općine, a data na korištenje obitelji Popović. Djelatnici Općine očistili su prostorije kuće od starog namještaja i svega što se u njoj nalazilo. Nakon toga smo stupili u kontakt sa predsjednikom UHBL-PTSP Nova Bukovica Darkom Meterom i predsjednikom Udruge HVIDR-a Slatina Ilijom Nikolićem, te smo ih pozvali da se uključe u akciju uređenja novog doma za svog suborca, na što su se oni odmah odazvali. Ovo je jedna lijepa priča u koju su se uključili mještani Gornjeg Viljeva, Općina Nova Bukovica, braniteljske udruge i Virovitičko-podravska županija, što je pokazatelj da se može kad se hoće, kako se ono kaže zajedno u ratu zajedno u miru – rekao je načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun.

Predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić zahvalio se svojim članovima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i pomogli u saniranju kuće, a predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš obećao je svu moguću pomoć pri što bržem rješavanju statusa hrvatskog branitelja Gorana Popovića.

56618728 408653223296365 7098394541471825920 n Custom

– Ovo je jedna od pozitivnih priča za kakve se u medijima malo čuje, a ima ih. Nažalost, neki mediji jedva čekaju da bi nas, hrvatske branitelje, prikazali u negativnom smislu, a što uopće nije tako. Ne kažem da nema izuzetaka, onih loših primjera pojedinaca koji bacaju ljagu na sve hrvatske branitelje, ali puno je više ovakvih pozitivnih. I dalje ćemo, koliko je u našim mogućnostima, pomagati našim suborcima. Ovim putem žalim zahvaliti članovima Udruge HVIDR-a Slatina na sudjelovanju u ovoj hvale vrijednoj akciji – rekao je Ilija Nikolić.

– Na kratko sam informirao Gorana koje su mu mogućnosti i što bi trebao poduzeti u svezi ostvarivanja prava kao hrvatski branitelj, a ja ću mu biti na raspolaganju – istaknuo je Mato Bubaš.

Goran Popović, suznih očiju, nije se prestajao zahvaljivati svima koji su omogućili da on i supruga konačno imaju dom kakav dolikuje ljudskom biću.

56201063 1522514141215033 8973243909018746880 n Custom

– Hvala svima. Nisam baš od onih koji znaju lijepo pričati, samo još jednom želim reći hvala, veliko hvala svima koji nam pomažu – rekao je Goran.

U opremanje namještajem novog doma Popovića uključio se i slatinski Crveni križ, a pomoći će i Centar za socijalnu skrb Slatina u svojim zakonskim okvirima.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”518969″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content