“POKRENI SRCE-SPASI ŽIVOT” U Dječjem vrtiću Zeko Slatina provedena edukacija za djelatnice

Bolesti srca na drugom su mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskoga kardiološkog društva od iznenadnog srčanog zastoja godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Velika stopa mortaliteta, kao i činjenica da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama, razlog su zašto je Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pokrenulo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni srce-spasi život”.

Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

IMG 9365 Custom

Edukaciju na području Virovitičko-podravske županije provode nacionalni instruktori ispred Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu za uporabu automatskog vanjskog defibrilatora, Marko Vlajnić i Bojan Bjelajac. Upravo je jedna takva aktivnost edukacije provedena danas (petak) u Dječjem vrtiću Zeko u Slatini povodom skorog Nacionalnog dana hitne medicinske pomoći. Edukacija se sastojala od teoretskog i praktičnog dijela, a educirane su djelatnice, tete, Dječjeg vrtića Zeko.

Prije samog početka edukacije, djelatnicama vrtića, koje su pristupile edukaciji, obratio se dr. Danijel Rešetar, liječnik Hitne medicinske pomoći u Slatini, voditelj ispostava u Slatini i Orahovici i zamjenik Lahorke Weiss, ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

– Prije svega, svima vama hvala na odazivu. Danas ćemo ovdje obaviti edukaciju i praktični prikaz reanimacije i korištenja automatskog vanjskog defibrilatora. Ovom edukacijom ćemo vas obučiti kako pružiti prvu pomoć do dolaska djelatnika Hitne medicinske službe, dakle kako ćete postupati u onom prvom dodiru s unesrećenim, a koji je iznimno bitan – rekao je dr. Danijel Rešetar.

IMG 9374 Custom e1555082247138

Na kraju provedenih predavanja te praktičnog dijela, djelatnice vrtića pristupile su testiranju poslije kojeg će, ako budu pozitivno ocijenjene, dobiti certifikat od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Ovo je duga takva edukacija na području Virovitičko-podravske županije. Prva je provedena u Dječjem vrtiću Cvrčak u Virovitici, a nastavit će se u vrtićima u Orahovici i Pitomači. Također, edukacije će biti provedene i u osnovnim i srednjim školama na području Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”520489″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content