Predstavljena monografija “Osnivanje i ratni put 81. Samostalne gardijske bojne Hrvatske vojske iz Virovitice”

Udruga 81. gardijske bojne “Kumovi” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u četvrtak javnosti je predstavila monografiju “Osnivanje i ratni put 81. Samostalne gardijske bojne Hrvatske vojske iz Virovitice”. Na 210 stranica monografije prikazan je put ove jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske koja je dala izniman doprinos u oslobađanju Republike Hrvatske, a predstavljena je ususret velikoj proslavi 25. obljetnice osnivanja 81. gardijske bojne. Monografija sadrži tekstove i brojne fotografije koje na jednom mjestu pričaju priču o ovoj velikoj postrojbi. Uz Udrugu, izdavač monografije je i HVIDR-a RH.

IMG 2505

Davor Marijan s Hrvatskog instituta za povijest, jedan od autora teksta monografije, govorio je o značaju koji je 81. gardijska bojna HV-a ostavila na hrvatsku povijest.

– 81. gardijska bojna Kumovi sudjelovala je u najvažnijim operacijama za oslobađanje Hrvatske i odigrala je iznimno važnu ulogu, posebice u Bljesku, Ljetu – 95 i Maestralu. Ono što smatram da kod ove postrojbe posebno treba istaknuti je to da je bila jedina profesionalna postrojba Hrvatske vojske koja je uvijek imala veće brojno stanje od propisanog, što nije uspjela niti jedna druga – rekao je Davor Marijan dodavši kako je uvijek lako pisati o postrojbi koja ima ratni put, a Kumovi ga doista imaju.

Kako kaže, Kumovi su jedna od postrojbi s najimpresivnijim ratnim putom, a s obzirom na relativno kratko postojanje, oko dvije godine, može se reći da su imali stopostotni učinak.

IMG 2511

– Virovitica je bila područje jedne jake pričuvne brigade i odaziv za Kumove je prešao sva predviđanja. Ovdje su baš bili lavovi – od postrojbe do zapovjednika. Uloga ratnog zapovjednika, danas generala Romića je bila iznimno bitna. Na kraju krajeva, i sam sam sudionik Domovinskog rata. Bio sam na prostoru gdje su Kumovi djelovali i svaka postrojba koja je bila u kontaktu s njima, ima samo riječi poštovanja – istaknuo je Davor Marijan.

Ratni zapovjednik 81. gardijske bojne HV-a, Renato Romić prisjetio se kako je bilo upravljati vojskom i izvojevati sve pobjede.

– Danas nakon 25 godina mogu samo reći da sam iznimno ponosan. Nije bilo lako, ali borili smo se, imali smo cilj i znali za što se borimo. Bljesak, Ljeto – 95, Oluja, Maestral, sve te operacije smo sproveli i svaka je na svoj način ostavila utisak na sve nas. 81. gardijska bojna bitno je utjecala na tijek Domovinskog rata, i u Hrvatskoj i BiH – rekao je Romić dodavši kako je postrojba imala 1.342 branitelja, 21 je poginuo, a 169 je ih je ranjeno.

IMG 2499

Na proslavu 25. obljetnice dolazi i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, general Ante Gotovina, koji će Kumovima uručiti najveće odlikovanje hrvatske države za jednu postrojbu.

– Drago nam je da će nam odlikovanje uručiti upravo general Gotovina jer nam je u većini operacija u Bosni i Dalmaciji bio zapovjednik.

Član 81. gardijske bojne bio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić. Kako kaže, u 81. gardijsku bojnu došao je iz 105. brigade kao zapovjednik 3. bojne te preuzeo ulogu zapovjednika satnije, a potom je nakon operacije Bljesak napredovao u čin bojnika.

IMG 2531

– Dužnost nam je bila da skupimo sve ono što smo prošli, fotografije i činjenice te na jednom mjestu prikažemo što smo sve prošli kroz naš ratni put. Ovom monografijom prisjećamo se naših poginulih i ranjenih prijatelja i suboraca te, naravno, pobjeda koje smo izvojevali. Ponosni smo i čast nam je da možemo proslaviti 25 godina u miru i da smo se stvarno borili za slobodnu i suverenu domovinu Hrvatsku te da žrtve nisu bile uzaludne – rekao je Josip Đakić.

Predstavljanju monografije nazočili su i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Bojan Mijok, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, brigadir Mićo Ključanin, zamjenik zapovjednika 81. gardijske bojne, predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, ml, mb; foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”523286″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content