”Proradio” stari slavonski đeram: Branitelji Duge Međe svom zaštitnom znaku dali novu dimenziju

Duga Međa, malo mjesto u općini Zdenci već je dugi niz godina poznato po svojoj vrijednoj i neumornoj braniteljskoj udruzi, Udruzi hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, koja čuva baštinu svoga kraja, organizira zanimljive događaje. Članovi Udruge redovno sami uređuju okoliš u mjestu, od okoliša male kapelice do sportskih terena koji su u sklopu prostora udruge.

UHBDDR Duga Međa prije dvije godine oživila je jednu staru ”dugomeđansku” priču. Naime, nekada davno u središtu mjesta postojao je veliki slavonski đeram pa su si branitelji dali truda i izdradili identičan starom, gotovo na istoj lokaciji te ga izabrali kao zaštitni znak prije svega Udruge, a onda i samog mjesta. Kako ne bi sve ostalo na tome da đeram stoji, a kanta gleda u suhu zemlju, branitelji iz Duge međe učinili su korak više i stavili ga u funkciju.

1704đeram 2

-Iskopali smo rupu, obzidali mali bunarić u koji smo stavili jednu cijev i po potrebi ćemo puštati vodu kako bi pokazali kako su nekad ti veliki đermi radili. Naravno, riječ je o plitkoj rupi u koju će voda biti puštana samo u našoj nazočnosti jer se jako puno djece igra na našim sportskim terenima čija nam je sigurnost najvažnija. Cilj ovog poteza je da baš toj djeci pokažemo funkcionalnost našeg đerma, a naravno bit će sve iskorišteno i u turističke svrhe, za sve naše posjetitelje. Treba svakako reći da su sve radove od izgradnje đerma, uređenja okoliša, postavljanja opreme na sportske terene pa sve sada do iskopavanju bunarića, odradili sami članovi Udruge, isključivo volonterski, kako bi svome mjesto podarili nešto lijepo – kaže predsjednik UHBDDR-a Duga Međa Ivica Bušljeta.

Đeram Duga Međa

Prvi su radove i funkcionalnost đerma upoznala upravo djeca i to Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci koji su na sportskim terenima u Dugoj Međi održali Školu u prirodi.

-Ma tako je i najljepše uz našu djecu. Naša osnovna škola iz Zdenaca je odlučila kod nas održati školu u prirodi i mi smo im odmah pokazali na čemu radimo. Školarci su često kod nas, ovdje održavaju obilježavanje olimpijskog dana, razna druženja, a mi ih uvijek s nečim dočekamo i počastimo. Tako je bilo i ovoga puta i svi su se dobro zabavili. Bit će ovo prava atrakcija za sve koji kod nas dođu jer jako je malo danas tih velikih slavonskih đermi uopće postavljenih, a kamoli u funkciji – zaključio je dopredsjednik braniteljske udruge Mirko Bušljeta. (www.icv.hr, vg)

1704đeram 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content