RIZNICA PRESADNICA Na virovitičku tržnicu stigle prve jagode, presadnice već po jednu kunu

Virovitička tržnica postala je prava mala riznica presadnica voća, povrća i cvijeća. Na gotovo svakom od štandova dostupna je bar jedna vrsta, pristupačna svakom budžetu. Kupusnjače poput kelja, kupusa, brokule i cvjetače koštat će vas samo jednu kunu; pomočnice poput patlidžana, rajčice, paprike i krumpira dvije kune, a tikvica i batat tri kune. Četiri kune morat ćete odvojiti za sadnice lubenice i dinje. Za lijep i raskošan vrt na tržnici su za jednu kunu dostupne sadnice gerbera, petunije, salvije, kadife i prkosa.

MG 0844 Custom Fotor

Građani su oduševljeni niskim cijenama jer, kažu, za malo uloženog dobiju puno više – uživanje u cvijeću koje im raste u vrtu i ukusne plodove iz vlastitog uzgoja. U utorak na „virovitičkoj pijaci“ zacrvenjele su se prve ovogodišnje jagode. Prolaznike mame svojim mirisom kojemu rijetko tko može odoljeti. Zrele jagode iz ekološkoga uzgoja delikatesa su u kojoj Virovitičani mogu uživati, zahvaljujući vrijednim rukama koje paze na uzgoj domaćih jagoda iz dana u dan. Ove koje se trenutno nalaze na tržnici su „rane“ jagode, kako ih uzgajivači nazivaju, jer se nalaze u plasteniku ili u „tunelu“ pa su zbog topline koja se zadržava u plasteniku ranije sazrele. Za mjericu prvih ovogodišnjih jagoda potrebno je izdvojiti 15 kuna za veću mjericu, a za manju 10 kuna.

MG 0829 Custom Fotor

Želite li biti među prvima kojima će jagode biti spremne za prodaju, osim sazrijevanja u plasteniku, važna je i sorta te godina cvjetanja. Ako, primjerice, posadite jagode ovu godinu, imat ćete ih tek početkom srpnja. Svake sljedeće godine, jagode će roditi ranije, a bit će ih i više. Za uzgoj jagoda potrebno je puno posla, kako kaže jedna gospođa na tržnici: treba ih čistiti, čupkati travu i drač, brinuti o korijenu i zaštiti. Da bi bile sočne, važno ih je dobro zalijevati, kažu uzgajivači. Od njih se može napraviti pekmez, sok, kolače, zapravo je bezbroj kombinacija koje možete napraviti s pravom mjericom jagoda u rukama. (www.icv.hr, ea, lmh, Foto: E. Aragović, L. M. Hock)

[g-gallery gid=”524769″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content