ŠTO RADE NAŠI SUMJEŠTANI? Područna škola Nova Jošava organizirala dva zanimljiva posjeta svojim učenicima

Iako svakog dana dolazeći u školu, prolaze kroz selo, jako malo učenika Područne škole Nova Jošava ne znaju čime se poneki njihovi sumještani bave te da gotovo svatko od njih u svom dvorištu ima svoju posebnost.

Upravo u tom cilju, a nastavljajući ovogodišnji školski projekt “Mali poduzetnik”, učiteljice Područne škole Kristina Nerovčić i Nives Brusač poveli su svoje učenike na dva novojošavačka imanja i to na imanje Ambroš i Hašpraj s temom “Što rade naši sumještani?” Obitelj Ambroš bavi se proizvodnjom domaćeg meda i u svojoj proizvodnji koristi posebnu vrcalicu, staru 70-ak godina s ručnim pogonom.

1104osnovciselo 2 Custom

Mališani su sami probali njome vrcati med, upoznali se s načinom punjenja, a cijelu mednu proizvodnju predstavili su im vlasnik PG-a Mario Ambroš te njegova 16-godišnja kćer Mirna. Na kraju je svaki učenik na poklon dobio malo pakovanje domaćeg meda.

Emil Hašpraj u Novoj Jošavi i široj okolici je svima poznat kao strastveni sakupljač starina, a sve skupljeno sjajno je izložio u svom kućnom podrumu koji je danas pravi mali muzej.

Djeca su uživala, a Emil im je rado pojašnjavao koja sprava je služilo za što.

1104osnovciselo 8 Custom

-Većina ih doista ne zna tko se čime bavi. Ovaj izlet im je bio edukativno-zabavan, a sudeći prema njihovim reakcijama nakon odlaska, priča je bila pun pogodak. I dalje će nastaviti s praksom ovakvih izleta, ne samo u Novoj Jošavi nego i u Staroj te Crkvarima, odakle nam učenici i dolaze – rekla je učiteljica Kristina Nerovčić, a njena kolegica Nives Brusač dodala kako je prelijepo bilo vidjeti djecu kako uživaju, kako su prepuni pitanja i želje da nešto novo saznaju i nauče.

-Terenska nastava je dio nastave na kojoj djeca najviše upijaju i nauče i zato ovakvi izleti puno znače – zaključila je Brusač.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”520195″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content