TREĆI OD JEDANAEST Počeli radovi na izgradnji novog Dječjeg vrtića u Gornjem Bazju

Danas (ponedjeljak) su počeli radovi na izgradnji novog Dječjeg vrtića u Gornjem Bazju, vrijednog 4.790.907 kuna. Vrtić gradi tvrtka Gradba d.o.o. iz Brezika, a kad bude dovršen, u njemu će smještaj naći 40-ero djece, uz nekoliko novo zaposlenih djelatnika.

Riječ je o projektu koji kroz mjeru ruralnog razvoja financira Ministarstvo poljoprivrede, uz sufinanciranje Općine Lukač. Projektnu prijavu je u suradnji s prijaviteljem, Općinom Lukač, izradila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića u Gornjem Bazju financirana je bespovratnim sredstvima Europske unije kroz Mjeru 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”, Podmjeru 7.4. “Ulaganje i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, tip operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

MG 3728

Radove na izgradnji novog Dječjeg vrtića otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a temeljni kamen položio je domaćin, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić.

Otvorenju radova nazočio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem, načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, župnik župe sv. Luke Evanđelista u Lukaču Mario Mesić, koji je ujedno i blagoslovio radove i budući vrtić te predstavnici izvođača radova i drugi.

-Ovo je treći od jedanaest novih vrtića koji će se graditi na području naše županije, a na području cijele Hrvatske gradit će se ukupno njih 200. Ministarstvo poljoprivrede izgradnju financira uglavnom u stopostotnom iznosu, a najdraže mi je to što se velika većina tih vrtića nalazi u mjestima koja ih nisu imala, pa oni predstavljaju izuzetno velik iskorak i za to mjesto, a svako dijete iz tih mjesta mora imati pravo na iste uvjete, kao i ona djeca u Virovitici, Zagrebu, Osijeku i bilo kojem drugom gradu u Republici Hrvatskoj – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

MG 3824

Sve nazočne pozdravio je u svoje ime te u ime Virovitičko-podravske županije župan Igor Andrović.

-Danas ovdje polažemo treći temeljni kamen, od ukupno jedanaest, koliko će se graditi na prostoru naše županije. Ovo je prvi vrtić na području Virovitičko-podravske županije koji se gradi iz “drugog poziva” ruralnog razvoja, i na tome čestitam Općini Lukač. Moram pohvaliti i Razvojnu agenciju VIDRA, koja je u kratkom roku uspjela pripremiti svu dokumentaciju kako bi se što prije izvršila javna nabava te odabrao izvođač radova. Danas ovdje ispisujemo povijest, ali i stvaramo budućnost jer gradnja vrtića je ulaganje u našu djecu, a samim time i u općinu Lukač i Virovitičko-podravsku županiju – poručio je župan I. Andrović.

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako se radi o velikom projektu te izrazio posebno zadovoljstvo time što je radove došao otvoriti potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

-Kada je Tolušić bio župan, zajedno smo prošli svako selo u našoj županiji i gledali kako se ljudi na selu bore svim snagama. Čestitam i djeci i roditeljima koji su odlučili ostati ovdje i boriti se i dalje – naglasio je I. Kirin te dodao kako se uz otvaranje novih radnih mjesta, stanovnicima ruralnih područja moraju omogućiti i uvjeti za život kao i u većim gradovima, a to se odnosi i na vrtiće koja će pohađati djeca u ovim sredinama – rekao je gradonačelnik I. Kirin.

MG 3741

Načelnik Đuro Bukvić istaknuo je kako općina Lukač trenutno ima 3.682 stanovnika u 15 naselja, a u zadnjih pet godina u njoj je rođeno 150-ero djece.

-U skoroj budućnosti ćemo morati razmišljati o još jednom vrtiću. Na ovom projektu smo pokazali ažurnost, znanje i brzinu, jer nam je od aplikacije projekta do početka radova trebalo samo sedam mjeseci. Mi smo općina koja je poznata po brojnim poduzetnicima. U našim tvrtkama, samo na području Općine Lukač zaposleno je oko 500 ljudi, a još toliko ih imamo kroz brojne OPG-ove. U svibnju očekujemo raspisivanje natječaja za državno poljoprivredno zemljište, u kojem će se odlični uvjeti nuditi upravo mladima i njihovom ostanku na ruralnim područjima. Na ovom i brojnim drugim projektima, posebno se zahvaljujem potpredsjedniku Vlade RH te ministru Tomislavu Tolušiću, saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković, kao i županu Igoru Androviću – istaknuo je načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić.

(www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”519627″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content