VIROVITIČANI ISPRAĆENI OVACIJAMA U Osijeku održan uzvratni koncert Glazbenih škola „Od klasike do filma“

U prepunom Domu Hrvatske vojske u Osijeku održan je uzvratni zajednički koncert učenika i profesora dviju Glazbenih škola – Franje Kuhača iz Osijeka i virovitičke škole Jan Vlašimsky. Bilo je to, nakon prošlotjednog uspješnog koncerta u Virovitici, veliko finale njihovog zajedničkog projekta pod nazivom „Od klasike do filma“.

Proljetni glazbeni susret, koji je povezao dvije županije, dva grada, dvije glazbene škole inicirao je nekadašnji učenik osječke Glazbene škole, a sada profesor solfeggio u Virovitici, Vedran Gorjup. On je kao dobar poznavatelj rada u obje škole, izuzetno duge i bogate tradicije, ravnatelje, profesore Sunčanu Bašić i Damira Mihaljevića doveo pred gotov čin, pa im nije preostalo drugo, nego da do kraja poslože preostale kockice ovog vrhunskog glazbenog mozaika.

MG 0146

Osječka strana ponudila je dva izuzetno kvalitetna dječja zbora, koja su posljednjih godina među najboljim dječjim zborovima na hrvatskim prostorima. Istodobno, Virovitičani su se odlučili za mali simfonijski orkestar, kojeg čine učenici(od kojih najmlađi ima jedanaest godina), potpomognuti nekolicinom svojih profesora. Spoj mladosti i iskustva, tridesetak odličnih instrumentalista, u orkestru osnovanom prije nepune tri godine.

Sedamdesetak malenih osječkih slavuja, raspoređenih u dva zbora(mlađeg i starijeg uzrasta), predstavili su se sa šarolikim programom, od djela glazbene klasike, pjesama pisanih za najmlađe, preko jazza, mjuzikla i filmskih tema, pa sve do svjetskog pop hita grupe Chordettes „Lollipop“ iz daleke 1958. godine. Program su odabrale, besprijekorno pripremile iskusne dirigentice, profesorice Ivančica Hinek i Valerija Fischbach, uz klavirsku pratnju kolegica Andreje Gribl(rođene u Virovitici) i Stanke Džambić.

MG 0191

Glazbeni spektakl završen je sjajnim spojem prve i sedme umjetnosti – glazbe i filma. Tvorac malog simfonijskog orkestra iz Virovitice profesor Tomislav Vrabac u suradnji s kolegom Vedranom Gorjupom (autorom većine aranžmana), izabrao je sedam glazbenih tema iz sedam svjetskih filmova, koje upravo pamtimo po vrhunskoj glazbi, čiji su autori gotovo odreda i ponosni vlasnici prestižnih zlatnih kipića – Oskara. Bile su to teme iz filmova Osvetnici, Sedam veličanstvenih, James Bond, Zvjezdani ratovi, Vatrene kočije, Indiana Jones i Avatari. Glazba, koja je u osječkom Domu HV, stvorila i bez slike pravi filmski ugođaj. Kod gledatelja probudila je je emocije, koje je još dodatno začinila svojim pjevanjem solistica, profesorica Barbara Bogojević(u temi filma o Jamesu Bondu – Skyfall), kao i oba osječka zbora(u temi filma Avatar – Adiemus). Virovitičani, koji dosadašnje nastupe mogu izbrojati tek na prstima jedne ruke, na svom prvom gostovanju pobrali su buran pljesak, prave ovacije, pa je završnicu njihova nastupa kompletno gledalište dočekalo na nogama, jednostavno ne puštajući stotinjak izvođača s pozornice, dok nisu ponovili još jednom temu iz animiranog filma Avatar. Bila bi prava šteta, da ovaj izuzetno kvalitetan glazbeni program ne doživi još poneku reprizu.

MG 0030

Na početku koncerta nazočne je pozdravila ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača, profesorica Sunčana Bašić, kao i predsjednica Školskog odbora Glazbene škole Jan Vlašimsky, profesorica Lidija Šunk-Kozjak, koja je domaćinima za njihovo besprijekorno dvodnevno domaćinstvo uručila i prigodne poklone. Boje Virovitice odlično su u Osijeku branili i iskusni voditelj programa Trpimir Markotić, dok se je za savršen zvuk pobrinula tvrtka Mega Sound, vlasnika Krešimira Kepke.

MG 0050

Glazbenim pozdravom proljeću vjerujemo da su udareni temelji još čvršće suradnje, zasigurno dviju najboljih glazbenih škola u Slavoniji. Da je riječ o izuzetno kvalitetnim obrazovnim ustanovama najbolje potvrđuju njihove brojne osvojene nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima, festivalima, smotrama, ne samo u Hrvatskoj, već i na međunarodnoj sceni. Tijekom godine žitelji slavonske metropole imaju prigodu poslušati niz koncerata i vrhunskih glazbenika, ali toliko pozitivnih vibracija priznaju domaćini već dugo nije bilo. Susret je protekao i u razmjeni iskustava, znanja, vještina, kao svojevrsni poticaj kreativnosti i djece i profesora, ali i u sklapanju novih prijateljstava. Inače, koncert u Osijeku održan je uz financijsku potporu Ministarstva odgoja i obrazovanja, kao i Osječko-baranjske županije. (www.icv.hr, mb; foto: A. Štajduhar, M. Bešir)

[g-gallery gid=”518018″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content