ZUBOGRAD U VIROVITICI Kroz Priču o Zubku i Zubici mališani učili zašto je važno čuvati oralno zdravlje

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, doktorice dentalne medicine Monika Pavoković i Marina Kirhmajer Taboršak iz županijskog Doma zdravlja ispod gradskog sata održale su zabavnu radionicu za mališane o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. U tome su im pomogli Zubko i Zubica, mali junaci istoimene priče čiji je autor doktorica Monika Pavoković. Mališani su tako na zabavan način naučili zašto je važno prati zube, što je to karijes i mnoge druge stvari važne za oralnu higijenu.

– Priča o Zubku i Zubici počinje s malenim dječakom, vlasnikom Zubograda koji nije vodio brigu o svom oralnom zdravlju, jeo je puno slatkiša, nije se pravilno hranio. Tada dolaze dva zelena čudovišta Njam i Njom, napadaju Zubicu i Zubograd i rade veliki nered. Samim time pokušala sam djeci na slikovit način objasniti što je potrebno napraviti da se to ne dogodi. Kroz to sam objasnila postupke liječenja zuba koje mi izvodimo u stomatološkoj ordinaciji, od čišćenja s četkicom, ispiranja s plavom tekućinom, svijetljenja plavom lampom do stavljanja ispuna, odnosno plombe na zub – objašnjava doktorica Pavoković te dodaje kako vidi rezultate svoje priče.

IMG 20190406 101939

– Kako je ovo već treća godina da obilazimo škole i vrtiće te organiziramo različite aktivnosti, mogu reći da je uspjelo jer djeca kada dođu na pregled već unaprijed znaju i vole reći “aha sada ide plavo svijetlo” ili “sada ćemo staviti tekućinu”. Tako vidim da koriste pojmove koje sam uvrstila u priču i mislim da im je pomoglo razbiti strah – ističe.

Da su Zubko i Zubica pomogli poboljšati svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja, ističe i doktorica Marina Kirhmajer Taboršak.

IMG 20190406 102331

– Napredujemo mnogo, a dodatno pomaže to što je Hrvatska komora dentalne medicine uvela zubne putovnice u prvom i u šestom razredu pa tako imamo mogućnost svoj djeci koja dođu u ordinaciju na pregled, podijeliti priče da si ih ponesu kući – govori doktorica Kirhmajer Taboršak ističući kako stomatolozi u drugim mjestima oko Virovitice često traže dodatne primjerke jer ih brzo podijele svojim malim pacijentima.

Osim Zubka i Zubice, doktorice su mališanima priredili različite igre kroz koje su im objasnile kako trebaju četkati zube, koja hrana je zdrava za zube te zašto je karijes opasan i kako prevenirati njegov nastanak. Za sve sudionike pripremile su prigodan poklon – četkicu za zube. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”519165″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content