Četvorica upornih izvezla biciklistički maraton Slatina-Okučani za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu

Četvorica upornih, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i hrvatski branitelj dragovoljac Domovinskog rata Mato Bubaš, hrvatski branitelj dragovoljac Domovinskog rata Martin Bišćan, hrvatski branitelj i predsjednik Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine” Pavo Tutenov, te hrvatski policajac i član Udruge maratonaca ”Glasnici istine” VPŽ Mario Kovač, povodom obilježavanja 24. obljetnice VRO ”Bljesak” izvezla su biciklistički maraton od Slatine do Okučana za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Početak ovog biciklističkog maratona započeo je odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima polaganjem upaljenih lampiona kod Spomen-obilježja u Parku 136. slatinske brigade. Biciklisti su se zaustavili u Voćinu gdje su ih dočekali načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković i župnik Župe PBDM Voćin vlč. Ivan Ereiz, te su zajedno kod spomenika Voćinskoj žrtvi, polaganjem upaljenih lampiona i molitvom, odali počast u spomen na voćinske žrtve Domovinskoga rata.

IMG 1821

Nastavak puta uporne je bicikliste vodio preko Zvečeva, Bučja, Pakraca, Lipika do Okučana gdje ih je na ulazu u mjesto dočekao načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević te zajedno s njima i njihovom logističkom pratnjom, koju su činili hrvatski branitelji Ivica Đuzel, Ilija Nikolić, Josip Habl i Dragutin Fišli, položio upaljene lampione kod spomenika poginulim hrvatskim vojnicima, pripadnicima 81. gardijske bojne HV. Također, odali su počast poginulim hrvatskim vitezovima u VRO ”Bljesak” kod Spomen-obilježja ”Kristalne kocke vedrine”.

Biciklistički maraton Slatina-Okučani održan je u organizaciji Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije.

– Danas smo, prvenstveno, ovdje u Okučanima zbog toga kako bi odali počast poginulima u ovoj veličanstvenoj operaciji naše vojske i policije, ali i svim ostalim hrvatskim vitezovima koji su svoj život položili na oltar domovine. Ovom prigodom zahvalio bih se svima koji su ovaj naš poduhvat poduprli, a to su Općina Gradina, Općina Čađavica, Općina Voćin, Flora VTC d.o.o. i Zajednica športskih udruga grada Virovitice – istaknuo je predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš.

IMG 1898

U isto vrijeme boravka ove male, ali odlučne i uporne skupine, u Okučanima, na svečanoj proslavi 24. obljetnice VRO ”Bljesak”, boravio je i državni vrh: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ratni zapovjednici operacije “Bljesak”, te brojni drugi visoki državni,vojni i civilni uzvanici.

VRO ”Bljesak”

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, a uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”525066″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content