“ČITAJMO LIJEPO ČEŠKI – ČTEME HEZKY ČEŠKY” U virovitičkoj knjižnici održana čitalačka večer na češkom jeziku

U organizaciji Češke besede Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana “Čitajmo lijepo češki – ČTEME HEZKY ČEŠKY”, čitalačka večer na češkom jeziku kao početak bogatog programa koji će se održavati u knjižnici s ciljem njegovanja češkog jezika kao jednog od najstarijih europskih jezika te promicanja kulture i tradicije češkog naroda.

Okupljene je u odjeljku Češke zbirke prvo pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Višnja Romaj koja je izrazila svoje oduševljenje događajem i programom udruge koja se danas prvi put okupila u prostorijama Knjižnice. Pridružio joj se i tajnik udruge Zdravko Per, koji je ravnateljici zahvalio na gostoprimstvu na češkom jeziku te su lijepe riječi zahvale spontano prerasle u pjesmu.

IMG 3701 Custom

Predsjednica Češke besede Jasna Per-Kožnjak prisutnima je čitala razgovore iz knjige o Česima u svijetu koja opisuje češku dijasporu po svijetu te Čehe u Hrvatskoj. Posebno je bila zanimljiva priča poznanice Jasne Per-Kožnjak koja živi u Ivanovom selu, odakle i je velika većina članova Češke besede Virovitičko-podravske županije koja priča o gubitku supruga i sina te o tome kako je Ivanovo selo stradalo tijekom rata devedesetih godina.
Iduća postaja ove vesele udruge je Bjelovar gdje se održavaju Dani češke kulture, otkrila nam je J. Per-Kožnjak.

IMG 3688 Custom

– Imati ćemo svoj izložbeni štand s rukotvorinama koje su naše članice marljivo izradile te ćemo imati naša tradicionalna srca s kojima smo se već prezentirali na Viroexpu ove godine, to jest ukrašene medenjake s natpisom koji bi se na hrvatski preveo kao “Srce koje se kupi na sajmu nikada neće razočarati” – objašnjava s osmijehom na licu predsjednica Udruge.

(www.icv.hr, ea, foto: E. Aragović)

[g-gallery gid=”529209″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content