DA SE NE ZABORAVI Obilaskom mjesta prvih crta obrane i stradanja hrvatskih branitelja učenici učili o Domovinskom ratu

U subotu, 4. svibnja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranka Virovitica s polaznicima dodatne nastave iz predmeta povijesti OŠ “Vladimir Nazor” iz Virovitice izvršen je obilazak mjesta prvih crta obrane i stradanja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Uz mentora profesora povijesti Kristijana Gostimira u upoznavanju s događajima u Domovinskom ratu prisustvovali su učenici Arijana Babić, Matej Perić, Duje Roko Kalaš, Luka Zidar, Gabrijel Gašparić, kao i zamjenik predsjednika Franjo Štrok te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Virovitice Vlado Paurić.

domovinski rat 2

Sukladno planu i unaprijed dogovorenom, izvršen je obilazak grada Pakraca kao i spomen sobe poginulih hrvatskih branitelja gdje ih je od samog početka i tijeku događaja upoznao predsjednik UDVDR grada Pakraca Miroslav Vacek i Vlado Paurić. Nakon Pakraca posječeno je u selu Kusonje mjesto stradanja dvadesetorice pripadnika A satnije 105. brigade, koji su 8. i 9. rujna 1991. godine s oklopnjakom upali u četničku zasjedu te su po savladavanju njihova otpora mučki masakrirani od strane lokalnih i “uvoznih” četnika. O istom tragičnom događaju snimljen je i film “Broj 55” (naslovljen po kućnom broju gdje su stradali hrvatski branitelji). U izgrađenoj kapelici na navedenom mjestu svi su se upisali u knjigu sjećanja.

domovinski rat 3

Po završetku uputili su se u selo Brusnik udaljeno oko 3 kilometra, na prometnici Pakrac – Požega, gdje je 29. prosinca 1991. godine u završnici operacije “Orkan 91” kojom se oslobađao okupirani teritorij zapadne Slavonije poginulo i mučki masakrirano 12 hrvatskih branitelja iz Virovitice. Na spomen obilježju položen je aranžman i upaljeni su lampioni našim hrvatskim vitezovima.

Slijedeća stanica obilaska bio je Voćin gdje ih je o kronologiji Domovinskog rata u Voćinu, samim događanjima za vrijeme okupacije, svojim proživljavanjem u zarobljeništvu i inim događajima upoznao domaćin, predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković.

domovinski rat 4

Nakon dojmljive prezentacije o teškoj sudbini mještana Voćina, kao i samog mjesta Voćin svima nazočnima uručena je na poklon i knjiga Darka Božičkovića u kojoj opisuje sva događanja i teške dane u vrijeme okupacije.

Po završetku obilaska svih navedenih mjesta teškog stradanja u Domovinskom ratu obišli su izletište – geološki spomenik Rupnica kod Voćina i najljepši prirodni dragulj Parka prirode Papuk – park šumu Jankovac. (www.icv.hr, vp, V. Paurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content