DAN OPĆINE SOPJE Dodijeljena priznanja, a potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću povelja počasnog građanina

Budnicom kroz selo danas, 4. svibnja, na blagdan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca i Općine Sopje, započelo je obilježavanje Dana općine Sopje.

Predstavnici Općine, mjesnih odbora, vatrogasci i mještani, u svečanoj su povorci prošetali Sopjem, od zgrade Općine do kipa sv. Florijana, gdje su uz molitvu, polaganje vijenca i upaljenih lampiona odali počast svim poginulim i umrlim vatrogascima, nakon čega su se vratili do ”Zdenca života” te odali počast, također molitvom, polaganjem vijenca i upaljenih lampiona, svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Molitvu je predvodio vlč. Nedjeljko Androš, župnik Župe Presvetog Trojstva Čačinci, inače rodom iz Sopja. Nakon odavanja počasti vatrogascima i hrvatskim braniteljima, sopjanski su vatrogasci izveli kraću pokaznu vježbu gašenja požara, a poslije nje je u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene služena sveta misa.

59596195 378704796325431 7810921425375592448 n

Središnje događanje proslave Dana općine Sopje bila je svečana sjednica, koju je pozdravinim riječima svim nazočnima otvorio predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović. Na sjednici su, između ostalih, nazočili saborski zastupnik Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, te predstavnici lokalne vlasti s područja Virovitičko-podravske županije.

U svom obraćanju nazočnima, predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović je naglasio:

– Za početak, par riječi u moje osobno ime i kao predsjednika Općinskog vijeća, moram se zahvaliti svim vijećnicima što doprinose da sve naše odluke prođu na sjednicama na dobrobit svih mještana Sopje i svih stanovnika općine Sopje. Također, moram se zahvaliti i svim zaposlenicima Općine Sopje na uloženom trudu kako bi sve naše sjednice bile što kvalitetnije i bolje, sukladne propisima i zakonima Republike Hrvatske. Ove zadnje dvije godine održali smo ukupno 17 sjednica, imali smo 62. odluke i 192. točke dnevnog reda. Naše odluke i naše točke dnevnog reda su, uglavnom, ili jednoglasno ili sa sa određenim brojem suzdržanih uspješno izglasane. Do sada nismo imali niti jedan glas protiv, i evo, ja vam se još jednom zahvaljujem što na takav način sudjelujete u redu Općinskog vijeća za dobrobit svih nas – rekao je S. Hrgović.

IMG 2115

Domaćin, općinski načelnik Berislav Androš u svom obraćanju nazočnima osvrnuo se na provedene projekte u prošlom razdoblju, kao i projekte u pripremi.

– Godina je dana prošla od naše zadnje svečane sjednice, od našeg Dana općine, zadnjeg Florijanova Za neke je to kratak period, međutim u tako kratkom periodu je puno toga napravljeno. Puno projekata je odrađeno, puno projekata je u provedbi, puno još ima projekata koje smišljamo i puno projektnih dokumentacija koje smo pribavili za buduće natječaje, no krenimo redom. Ove godine za mjesni dom Nova Šarovka prijavili smo obnovu tog doma, odnosno proširenje, obavljen je dio radova na mjesnom domu u Josipovu a ovih je dana počela i druga faza kroz koju ćemo popraviti, tj. zamijeniti dotrajalu stolariju, te urediti prostorije bivšeg vatrogasnog skladišta u prostore za rad Udruge žena Josipovo. Nabavili smo kuhinju za mjesni dom u Grabiću, te u kućama oproštaja u Josipovu i Španatu. Nabavljene su klima-uređaji za mjesne domove u Sopju i Josipovu, te za kuće oproštaja u Španatu i Kapincima, izgrađeno je parkiralište kod groblja u Sopju, obnovljen je mjesni dom u Kapincima, a ove godine imamo u proračunu predviđena sredstva za unutarnje uređenje mjesnog doma u Kapincima. Odrađena je sanacija kanala te bankina u Radićevoj ulici u Vaškoj, nabavljene su kosilice za mjesne odbore Grabić i Vaška, sufinanciramo rad udruga kulture, imamo naše manifestacije kojima se posebno ponosimo, a to su redom: Dravsko proljeće, Mijoljska potkova, Bošporijada, Ivanje, ribička natjecanja, Ribarski dan na rijeci Dravi koji je predviđen ove godine, te još mnoštvo manifestacija koje Općina Sopje podržava putem naših udruga s kojima imamo jako dobru suradnju. Ove je godine nabavljeno i podijeljeno 150 paketa pomoći za stare i nemoćne uoći Božića i Uskrsa. Što se tiče školstva, školska djeca od prvog do osmog razreda imaju sufinancirane udžbenike u iznosu od 300 kuna, a povećali smo i stipendije sa 300 na 500 kuna. Prošle smo godine popravili poljske putove na području općina u što smo utrošili oko 400 000 kuna, a ove godine taj iznos mislimo povećati kako bismo što više tih puteva riješili. S područja općine Sopje zaposlene su četiri žene kroz program Zažali, koje brinu o starijim i nemoćnim, no to nije sve što se tiče socijalnih mjera, jer smo prijavili još jedan projekt kroz isti program Zaželi te kada bude odobren mislimo zaposliti još žena. Prošle jeseni završena je sanacija i obnova zvonika u Gornjem Predrijevu, a upravo traju radovi na mjesnom domu, tj. popravak sanitarnog čvora, tako da će uskoro i taj mjesni dom biti kompletno uređen. Dalje, uređen je put pored groblja u Vaškoj, a u imamo i projektnu dokumentaciju za izgradnju cesta i platoa, i vjerujem da ćemo to ove godine u što kraćem periodu završiti. Jedan od najvažnijih i najvećih projekata je zasigurno izgradnja dječjeg vrtića u Sopju, a tu je i sustav navodnjavanje Kapinci-Vaška, sve s ciljem da naši mladi imaju bolje uvjete za zaradu, a time i kvalitetniji život – rekao je B. Androš, te najavio nove projekte.

IMG 2118

– U najavi imamo velik broj projekata, a to su: uređenje Sportsko-rekrescijskog centra i uređenje nogometnog igrališta u Sopju, prekogranična suradnja sa mjestom Starin u Mađarskoj kroz projekt Dravske manifestacije, izgradnja dječjeg igrališta u Novakima, obnova Područne škole u Josipovu u suradnji sa Županijom, izgradnja nogostupa u Sopju, izgradnja ceste na Majdi u Gornjem Predrijevu, uređenje sanitarnog čvora kuće oproštaja u Španatu, prijava zgrade DVD-a za energetsku obnovu, prijava za uređenje kuće oproštaja u Grabiću, pribavljanje projektne dokumentacije za projekt Plinifikacija Kapinci-Vaška, pribavljanje projektne dokumentacije za kanalizaciju na području općine Sopje, izgradnja ceste Novaki-Đota, te još dosta drugih, a sve u suradnji sa VIDRA-om i KAG-om Marinianis.

Dan općine, kao i dan vatrogasaca Florijanovo, stanovnicima općine Sopje čestitao je zamjenik župana Virovotičko-podravske županije Marijo Klement, te saborski zastupnik Josip Đakić.

IMG 2127

– Vaša je općina primjer dobre prakse i sinergije njenih stanovnika i lokalne vlasti, a što pokazuju svi ovi projekti koje je načelnik Androš iznio. Želim vam sretan Dan općine, a vatrogascima dan njihovog zaštitnika sv. Florijana – rekao je M. Klement.

– Rado se odazivam svakom događaju u vašoj općini, osim kada to zbog drugih obaveza nisam u mogućnosti. Lijepo je ovdje kod vas u općini Sopje, puno toga je napravljeno, ali i puno je toga još pred vama, no nimalo ne sumnjam da ćete sve zadaće uspješno obavit uz vašeg mladog načelnika. Povodom vašeg blagdana svetog Florijana, zaštitnika vaše općine, želim vam čestitati Dan općine, želim vam puno sreće i napretka u osobnom životu, a jednako tako i vašoj općini u narednom razdoblju – rekao je J. Đakić, te ispričao odsutnost potpredsjednika Vlade RH i ministra Tomislava Tolušića koji iz objektivnih razloga nije mogao doći u Sopje.

IMG 2131

Na svečanoj sjednici, odlukom Općinskog vijeća, a povodom Dana općine, dodijeljene su zahvalnice i plakete zaslužnim stanovnicima i kolektivima općine Sopje. Tako su zahvalnice uručene Jozi Đuraseku, Slavku Ciglaru, KUD-u Podravac Sopje i Udruzi starih sportova Sloga iz Vaške. Srebrna plaketa Općine Sopje dodijeljena je dobrovoljnom darovatelju krvi Ivici Kesegu, koji je krv darivao 100 puta. Također, srebrna plaketa za izniman razvoj plemenitog zvanja vatrogasac te promicanju aktivnosti općine Sopje, dodijeljena je vatrogasnoj mladeži DVD-a Vaška. Zlatnu plaketu Općine Sopje za izniman uspjeh u natjecateljskoj sezoni 2018. te ulazak 3. hrvatsku ligu, promociju sporta i samim time općine Sopje, dobila je Športska ribolovna udruga ”Šaran” iz Sopja, a za iznimne uspjehe u natjecateljskoj sezoni 2017./2018. te osvajanjem 1. Županijske nogometne lige i sudjelovanje na Završnom državnom turniru, zlatna plaketa je uručena veteranima NK Standard Nova Šarovka.

IMG 2146

Najveće priznaje Općine Sopje, povelja počasnog građanina, za izniman doprinos u razvoju općine Sopje te podizanju standarda jedinica lokalne samouprave, jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća dodijeljena je potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, koja će mu biti naknadno uručena. (www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli) [g-gallery gid=”525595″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content