Danas se obilježava međunarodni dan celijakije, jedne od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti

U sklopu tjedna svjesnosti o celijakiji u Hrvatskoj koji traje od 16.- 22. svibnja, danas (četvrtak) se obilježava međunarodni dan celijakije. Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Može se reći kako je celijakija jedna od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti. Kod osoba kojima je teško postaviti dijagnozu odmah, od početne do konačne dijagnoze može proći i do 20 godina. Celijakija se može liječiti samo strogom bezglutenskom dijetom, takva dijeta podrazumijeva isključenje iz prehrane svih proizvoda koji sadrže i najmanje količine glutena.

Simptomi te bolesti su toliko raznoliki da ju se naziva i „kameleonskom bolesti“, otkrio nam je dr. opće medicine Ivan Andrašević iz Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije koji i sam boluje od ove autoimune bolesti.

– Uz probleme od strane probavnog trakta kao što su proljev, nadutost, konstipacija, mučnina te čak može doći do povraćanja i bolova u trbuhu koji traju više mjeseci ako ne i godina postoje i oni od strane drugih organa kao što su umor, malaksalost, bolovi u zglobovima, šakama i skočnim zglobovima te različiti osipi od kojih je jedan dermatitis herpetiformis koji se najčešće nalazi na laktovima i koljenima uz koji koža izgleda kao da ste se naježili – objašnjava dr. Andrašević te navodi i bol u križima te neplodnost kao još neke od mnoštva drugih simptoma.

U slučaju sumnje pacijenta ili liječnika na celijakiju, dijagnostika se sastoji od vađenja krvi odnosno nalaza serolotogije na antitijela za celijakiju i od biopsije tankoga crijeva, odnosno gastroduedenoskopije, kod koje se uzima četiri do šest uzoraka iz tankoga crijeva kako bi se dokazala prisutnost bolesti.

S obzirom da je i sam kao oboljeli svjestan problema koje donosi dijagnostika i liječenje, zajedno sa nutricionisticom Anom Sigeti osnovao je udrugu „Celijakos“ koja jednom mjesečno ima sastanke za oboljele koji mogu potražiti pomoć u vezi samog liječenja i dijagnostike. Idući sastanak udruge je 3. lipnja u prostorijama Crvenog križa od 16 sati. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content