GEO INFO CENTAR U VOĆINU U višedimenzionalnom kinu posjetitelji će putovati kroz vrijeme, susretati nosoroge i sabljaste mačke

U Voćinu se gradi jedinstveni multimedijalni centar – Geo info centar, ukupne vrijednosti oko 38 milijuna kuna. Nalazit će se podno Papuka s pogledom na stari srednjovjekovni grad koji se nadvio nad Voćinom i koji će se javnosti predstaviti u proljeće iduće godine. Početak radova označili su potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, dok je temeljni kamen budućeg objekta postavio Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk, koji je i nositelj ove priče.

geo info centar vocin 7

Što će se to nalaziti u ovom jedinstvenom multimedijalnom centru?

– Otvorit će se nova radna mjesta, a osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine, koristit će se i inovativni načini interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Ovo je dio projekta vrijednog više od 90 milijuna koji ulažemo ovdje, na području općine Voćin, tj. šireg područja Parka prirode Papuk, na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Geo info centar zasigurno je najznačajnije ulaganje u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka”, vrijednosti oko 38 milijuna kuna. Multimedijalni centar u Voćinu započet će s radom u proljeće iduće godine. Među raznovrsnim sadržajima izdvojio bih višedimenzionalno kino koje će posjetitelje provesti kroz prošlost te će oni na neki način putovati kroz vrijeme i vratiti se 23 milijuna godina unazad. Zanimljivo je i podzemlje Papuka gdje će posjetitelji osjetiti ozračje kakvo je u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru – istaknuo je ravnatelj JU Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

geo info centar vocin 4

Planirani Geo info centar imat će neto površinu od 843,13 m2, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno-prezentacijski dio. Projekt „Geopriče UNESCO geoparka“ dosad je najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric. (vpz.hr, Foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”527227″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content