Igor Andrović: Budućnost treba mudrost starijih te energiju i strast mladih, to je lice Europe kakvu vidimo u dolazećem periodu

„Izaberite svoju budućnost“, bio je moto na druženju više od 500 maturantica i maturanata na Europskom trgu u Zagrebu, gdje je povodom Europskog tjedna, navedeno edukativno druženje, organiziralo predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija, Isusovačka služba za izbjeglice, Savez izviđača Hrvatske, Varaždin for European Youth Capital 2022, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Mreža mladih Hrvatske, Erasmus Student Network, aktivisti kampanje ovajputglasam.eu. Bilo je to druženje više od 500 maturantica i maturanata iz svih hrvatskih županija – ambasadora juniora Europskog parlamenta, a sve pod medijskim pokroviteljstvom portala dnevnik.hr.

IMG 6160
Foto: K. Toplak

– Ovo je odlična prilika da razgovaramo o tome što vas najviše zanima te da se upoznate i družite – rekla je Violeta Staničić voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

– Ono što birate za Europski parlament, to su pravi predstavnici građana – navodi Branko Baričević iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, te dodaje.

– Bilo bi mi stvarno veliko zadovoljstvo čuti vaše glasove i mišljenja – zaključio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo je nisku stopu izlaznosti mladih na proteklim izborima za Europski parlament i naglasio da mladi sami određuju Europu u kakvoj žele živjeti.

IMG 6116
Foto: K. Toplak

– Prema posljednjim podacima na izborima prije pet godina izlaznost je bila samo 14 posto i sigurno je da je to ispod prosjeka. Jako je važno da mladi iziđu na ove izbore i sami odaberu Europu u kojoj žele odrastati i odaberu svoju budućnost. Na nama županijama velika je odgovornost jer je naš osnovni zadatak ulagati u obrazovne standarde te osigurati jednake mogućnosti školovanja za sve učenike i studente. Ulažemo u obnovu i izgradnju novih škola, dajemo stipendije studentima i učenicima i stvaramo uvjete kako bi mladi svoj profesionalni razvoj nastavili u svojim lokalnim sredinama. Budućnost treba mudrost starijih te energiju i strast mladih. To je lice Europe kakvu vidimo u dolazećem periodu – zaključio je Andrović.

IMG 6235
Foto: K. Toplak

Cilj ove manifestacije bio je potaknuti što veću izlaznost na izbore, pogotovo kod mladih, jer je na prošlim europskim izborima 2014. godine izlaznost u dobnoj skupini od 18 do 24 godine bila vrlo niska (13 posto). Ukupna izlaznost također nije bila puno bolja, glasalo je svega 25 posto birača, pa se Hrvatska nalazila među članicama s najmanjim odazivom. Kako bi se povećala izlaznost na izbore, Europski parlament provodi kampanju ‘Ovaj put glasam’, kojoj se u Hrvatskoj pridružilo oko 27 tisuća građanki i građana. Podsjetimo, izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja. (vpz.hr, dnevnik.hr)

IMG 6322
Foto: K. Toplak

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content