NA PETOM MJESTU Zahvaljujući EU fondovima u našoj županiji ugovoreno 11 novih dječjih vrtića i otvoreno 340 novih radnih mjesta

U ovoj fazi financijske perspektive 2014.-2020. Virovitičko-podravska županija je kroz 126 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ugovorila 1,2 milijarda kuna, pri čemu je na projektnoj razini 53 poduzeća primilo potporu iz EU fondova, a kroz što je novozaposleno 137 radnika i 203 novih radnih mjesta kroz projekte ruralnog razvoja. Realizacijom EU projekata podignuta je kvaliteta života stanovnika županije, pa tako 26.000 stanovnika ima koristi od obnove 36,4 kilometara kanalizacijske mreže, dok je obnovom i izgradnjom vodoopskrbne mreže osigurana opskrba pitkom vodom za 2.146 stanovnika te je ugovoreno 11 novih dječjih vrtića.

Uz obnovu i jačanje postojeće infrastrukture značajni pomaci su učinjeni na području jačanja ljudskih potencijala zahvaljujući potporama iz EU fondova, čemu u prilog govore brojke od 2.354 korisnika svih mjera zapošljavanja i 1.057 korisnika mjera do 29 godina starosti. Daljnjoj edukaciji i osposobljavanju financiranima iz EU sredstava pristupilo je 515 nezaposlenih, 350 učenika primilo je stipendiju za školovanje u obrtničkim zanimanjima te je dodijeljeno 45 stipendija za školovanje u STEM području.

Na području županije, financirani sredstvima fondova Europske unije, kao značajniji se ističu projekti Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica za koji je osigurano 92,6 milijuna kuna te Geo priče UNESCO geoparka Papuk i 65,6 milijuna kuna iz EU fondova. Kako bi se poboljšala dostupnost zdravstvene skrbi, ugovoreno je 50 milijuna kuna za projekt Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica, a kroz program zapošljavanja žena Zaželi osigurano je 31,3 milijuna kuna, dok je za pomoćnike u nastavi i usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom dodijeljeno 32,3 milijuna kuna.

Virovitičko-podravska županija se nalazi na 5. mjestu po ugovorenosti EU fondova prema broju stanovnika. Cjelokupan pregled županija i korištenja EU fondova možete pregledati ovdje. (www.icv.hr, mrrfeu)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content