NOVI STRUKOVNI KURIKULUM Učenici će se za zanimanje frizer umjesto tri školovati četiri godine

U Obrtničkoj komori u Virovitici danas (ponedjeljak) je održana proširena sjednica Ceha frizerskog obrta na kojoj je predstavljen novi strukovni kurikulum dualnog obrazovanja za zanimanje frizer. Sjednici su, uz Božidara Jeremića, tajnika OK Virovitica i Klaudiju Fadljević Gomerčić, predsjednicu Ceha, prisustvovali predstavnici strukovni škola, kao i poslodavci s područja naše županije, a kojima su Andreja Urojić Landekić, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje i Elisavetta Fortunato, viša stručna savjetnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavile novi strukovni kurikulum koji sa razine trogodišnjeg obrazovanja prelazi na razinu četverogodišnjeg obrazovanja.

IMG 20190506 111234 Small

– Upravo su poslodavci tražili produžetak obrazovanja kako bi se učenicima dala veća mogućnost stjecanja vještina i znanja kroz praktičnu nastavu u frizerskoj struci kako bi što više bili povezani s poslodavcima, bili u svijetu rada i prošli pojedine vježbe u suradnji sa školom – rekla je A. U. Landekić te dodala da novi kurikulum zapravo kreće prema eksperimentalnom programu dualnog obrazovanja.

Objasnila je da dualno obrazovanje predstavlja partnerstvo i suradnju isključivo između poslodavaca i strukovnih škola, osobito u djelu učenja temeljenog na radu, kojeg sada promiču i zbog kojega je mijenjan zakonski okvir (Zakon o strukovnom obrazovanju) te mu je dan veći značaj.

IMG 20190506 111247 Small

– Novi kurikulum već je predstavljen svim školama koje su se uključile i iskazale interes za sudjelovanjem u ovom obrazovanju, kao i poslodavcima. Reakcije su za sada sjajne. Od ove školske godine kroz taj dualni model obrazovanja uveli smo i četiri kvalifikacije, to su prodavač, dimnjačar, staklar i kozmetičar – rekla je A. U. Landekić istaknuvši zadovoljstvo poslodavaca koji kažu da su učenici sjajno pripremljeni, kako za komunikaciju tako i za predstavljanje budućem potencijalnom poslodavcu. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content