Obilježena 27. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči: Sjećanje na Miroslava, Vladu, Josipa, Zdravka i Karla

U organizaciji udruge HVIDR-a Orahovica, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ i Udruge branitelja općine Crnac, obilježena je 27. obljetnica pogibije petorice hrvatskih vitezova Miroslava Međimurca, Vlade Golika, Josipa Klobučara, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića koji su mučki ubijeni iz zajede u Modriči. Domaćin obljetnice bila je Općina Zdenci te Udruga branitelja Zdenci i UHBDDR Duga Međa.

Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice odakle je i krenuo memorijalni maraton Orahovica-Veliki Rastovac koji je u dionici od 19 kilometara, otrčalo 20-ak trkača iz gotovo cijele kontinentalne Hrvatske od Zagreba do Osijeka, dok su hrvatski branitelji održali memorijalnu hodnju iz Crnca do Velikog Rastovca.

2005obljetnicamodrica 4

Nakon obilaska grobnih mjesta petorice poginulih branitelja, u središtu Velikog Rastovca ispred spomen obilježja Vladi Goliku i Josipu Klobučaru, održan je komemorativni skup kojem su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir Filip Aračić, saborska zastupnica i gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin, ratni zapovjednik 2. Bojne 132. Brigade Orahovica–Našice pukovnik Ivan Husnjak, predsjednik UDVDR Modriča i pripadnik ratne 105. Brigade HVO-a Mato Marić, predsjednik HVIDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, načelnici Općine Crnac Mato Damjan i Općine Čačinci Mirko Mališ te mnogi drugi.

Nazočne je na početku pozdravio predsjednik Udruge branitelja Općine Crnac i sudionik akcije u Modriči Siniša Horvat, a zatim je o događajima pri pogibiji petorice hrvatskih branitelja pričao njihov zapovjednik Ivan Husnjak.

– “A” Satnija naše bojne počela je za odrađivanjem dobivene zadaće na ustroju i obuci postrojbi HVO-a u Modriči. Tog 20. svibnja 1992. godine zajedno s pripadnicima HVO-a i “provjerenim” vodičem, Satnija krenula je u Modriču na obilazak punktova dostignute crte obrane kako bi istu pravilno obrazovali i utvrdili. Poprečno su napredovali ulicu po ulicu, Sve je bilo mirno i nije bilo naznaka bojevih djelovanja. Odjednom je zapucalo sa svih strana, upali su u neprijateljsku zasjedu. U toj neravnopravnoj borbi smrtno su stradali Josip Klobučar, Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković, a teško ranjeni Zdenko Kovačević i Zdravko Milobara. Sjećamo se danas ovih hrabrih hrvatskih vitezova, ovdje smo da čuvamo uspomenu na njihovu hrabrost i žrtvu. Poklonimo im se jer njihovom žrtvom i mi smo danas ovdje u slobodnoj Hrvatskoj – rekao je Husnjak.

2005obljetnicamodrica 6

Predsjednik UDVDR Modriča Mato Marić naglasio je kako se žrtva svih poginulih hrvatskih branitelja nikada neće zaboraviti, a zalog tome je i činjenica kako je u Garevcu kod Modriče u izgradnji spomen obilježje poginulim braniteljima toga kraja među kojima će biti uklesana i imena petorice orahovačkih vitezova.

Načelnik općine Crnac Mato Damjan naglasio je da se čuvanje uspomene na sve hrabre branitelje mora čuvati i obilježavati svake godine.

– Naša obveza i zadatak je da svake godine čuvamo tu uspomenu i educiramo naše mlade generacije o istini u Domovinskom ratu te da oni mogu svojim nasljednicima prenositi tu istinu, jer se Domovinski rat nikada ne smije zaboraviti. To smo najmanje dužni onima koji su poginuli za slobodu Lijepe Naš. – rekao je Damjan.

Brigadir Filip Aračić izaslanik ministra hrvatskih branitelje generala Tome Medveda također se obratio prisutnima.

2005obljetnicamodrica 8

– Citirat ću momke koji su bili najhrabriji u vrijeme rate, oni tada nisu pitali ni kuda ni zašto, nego samo kada, i zato dok god smo živi dužni smo poštovati njihovu žrtvu. Ministar Tomo Medved i njegov tim itekako podržavaju sve inicijative koje su vezane za očuvanje dostignuća iz Domovinskog rata pa smo tako dio i ovog veličanstvenog obilježavanja. Hvala svima koji su došli u ovako velikom broju odati dužno poštovanje ovoj hrabroj petorici branitelja i što su posebno ovoj djeci prenijeli istinu o Domovinskom ratu – rekao je Aračić.

U nastavku dana posvećenog poginuloj petorici branitelja, župnik župe Svetog Ivana Krstitelja Crnac vlč. Roko Ivanović služio je Svetu misu u velikorastovačkoj kapelici, dok je u Domu kulture u Zdencima postavljena izložba ratnih fotografija, a u večernjima satima bit će održana pjesnička večer u čest branitelja pod nazivom ”Zaliječimo tugu stihovima”. (www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)[g-gallery gid=”528580″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content