Objavljena prognoza za prvi dio ljeta, mnogima se neće svidjeti

Ovogodišnji prvi dio ljeta u većem dijelu Europe bit će topliji nego što je uobičajeno, stoji u izvješću The Weather Company, tvrtke u vlasništvu IBM-a, objavljenom u ponedjeljak, a iznadprosječno čestih kišnih oborina bit će u lipnju i srpnju, piše vecernji.hr.

Iako je svibanj počeo vrlo hladno, i premda su prvih pet dana neuobičajeni za ovaj dio godine, Zoran Vakula predviđa da će ostatak mjeseca ipak imati i tople dane čime će srednja temperatura zraka biti prosječna, a ponegdje i s pozitivnim predznakom. Drugom polovicom godine odnosno od lipnja pa do studenoga 2019. trebalo bi doći do pozitivnih odstupanja, i to znatnije od prosjeka srednje temperature zraka. Vjerojatnost takvog vremena vrlo je visoka, prenosi Vakula za HRT. Za oborine se ne može sa sigurnošću reći, ali Vakula naglašava da bi dio Hrvatske mogao imati višak, a dio manjak oborina.

I premda postoje razlike u klimatskim modelima za ljeto, općenito se predviđa toplo ljeto, osobito u središnjoj i istočnoj Europi, stoji u izvješću. Tvrtka je revidirala raniju prognozu za južnu i istočnu Europu za mjesec svibanj te se očekuje da taj mjesec bude hladniji nego što se ranije predviđalo. The Weather Company tvrtka je u vlasništvu IBM-a koja se bavi vremenskom prognozom i informacijskom tehnologijom, a vlasnik je weather.coma, intellicast.coma i Weather Undergrounda. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content