OMILJENA SUHOPOLJSKA UMJETNICA Kud Tuga, tud i zeleni “poni“ s kistovima, bojama i temperama

Iako je u mirovini, učiteljicu likovne kulture u Osnovnoj školi Suhopolje, svi rado pamte. Suhopoljčani, stariji ili mlađi, za Tugomilu uvijek imaju samo lijepe riječi. Na satovima likovne kulture učile su se razne tehnike crtanja i slikanja pa su učenici uživali u rezbarenju linoleuma za grafiku, u tehnikama crtanja olovkom, temperama ili vodenim bojama. Punih 40 godina likovna kultura viših razreda osnovne škole njoj je predstavljala osobitu radost, pa je u svaki sat unosila mnogo ljubavi, a što se kasnije moglo vidjeti i iz učeničkih djela.

Dani kada se iz učionice izlazilo zaprljane majice, ali s velikim osmijehom na licu, sada su iza nje. Tuga, kako je od milja zovu prijatelji, u mirovini je od 2005. godine, no njezin aktivni duh nikako ne miruje. Ova dugogodišnja članica Likovnoga kluba „Paleta“ iz Suhopolja, na završetku je svoga drugoga mandata za predsjednicu istoimenoga kluba.

ATELJE NA DVA KOTAČA

Suhopoljskim ulicama Tugomila juri na svojem malom zelenom poniju. Gotovo da nema osobe koja ju ne poznaje, a da ne kaže kako joj mali bicikl daje posebnu čar. Tako s dvije bisage običan bicikl pretvara u vozeći atelje. Jer, kuda Tugomila, tuda kistovi i palete.

– Te bisage genijalna su stvar, unutra se nalazi svašta, od kistova raznih veličina i tvrdoće, boja, tempera, paleta manjih ili većih. Često odlično posluže i kao vrećice za namirnice iz trgovine – kroz šalu govori nam Tugomila, pokazujući svježi kupus. Ovih dana, od prijateljice su stigle i nove bisage u kojima se često nađe i poneki poklončić za dragu osobu. Ova dugogodišnja članica Likovnoga kluba „Paleta“ iz Suhopolja, na završetku je svojeg drugoga mandata za predsjednicu istoimenoga kluba. Klub ima mnogo članova različite struke, a nedavno su ga oplemenili za jednu akademsku slikaricu i jednog ljubitelja fotografije. Zahvaljujući vedrom duhu Tugomile, klub ima i „pomladak“ Paletica, koji s vremena organizira slikarske kolonije s Kreativnom udrugom „KrEdA“, pa „teta Tuga“ ispeče palačinke da se najmanji Suhopoljčani počaste. Tugomila uživa stvarajući, a zatim i poklanjajući sva svoja umjetnička djela.

tuga 4 Custom

KAJ „PIMPLAŠ“?

Izraz koji se često mogao čuti na satovima likovne umjetnosti učiteljice Reder bio je uzvik „Mala, kaj pimplaš?“, a koji je Tugomila preuzela od svoje profesorice slikanja. Slikar pimpla kada „muči kist“, pokušava nešto naslikati, a ne ide mu. Kako kaže Tugomila, mrcvariti, a ništa ne ostvariti!

Po završetku Pedagoške akademije u Zagrebu, Tugomila se zaposlila u OŠ Suhopolje i kao mlada 21-godišnja učiteljica „počela peći zanat“. Već je tada voljela „tradicionalne“ tehnike, kao što je grafika, crtanje flomasterima, olovkom, glinom, kolažem ili bojama, no s učenicima je trebalo odraditi sve što je program zahtijevao. Učiteljica Reder je, složit će se svi njezini učenici, radila i puno više od predviđenoga, želeći dodatno motivirati učenike. Satove likovne umjetnosti kod ove uvijek nasmijane i radosne učiteljice svi su s radošću iščekivali u svojem rasporedu. Prepričavajući anegdote iz radnih dana, Tugomila se sjetila kako se jedna djevojčica, koja je sada već učiteljica, rasplakala na satu likovne umjetnosti misleći kako će se „nadrogirati“ bude li koristila UHU ljepilo. Neki bivši Tugomilini učenici danas je uvijek srdačno pozdravljaju, a s nekima se Tugomila druži u prostorijama Udruge umirovljenika Općine Suhopolje, čija je predsjednica već desetu godinu za redom.

tuga 2 Custom

MLADO SRCE
Za svakoga ima osmijeh, čak i po najkišovitijem danu pa je zbog toga „njezini“ umirovljenici iz Kluba koji vodi osobito vole.

– S nekim bivšim učenicima danas se družim kao da smo kolege. Često nastojimo organizirati neke aktivnosti da nam ne bude dosadno. Zajedno slavimo rođendane, organiziramo zabave, izložbe i putovanja – istaknula je Tugomila te dodala kako se najbolje zabavljati s vršnjacima koji razumiju kako je to kada je tijelo izgledom staro, a srce mlado.

Mit da je u mirovini dosadno Tugomila razbija raznim aktivnostima kojih je i sama inicijatorica. Poni parkiran ispred ograde Udruge umirovljenika Općine Suhopolje znači da se uvijek nešto dobro i veselo sprema. Uz to, ova uvijek draga i vedra osoba rado će otići na kavu s mladim Suhopoljčanima te popričati s bivšim učenicima jer je, kako kaže, druženje s mladima oplemenjuje.

LJUBAV PREMA UMJETNOSTI NASLIJEDILA OD OBITELJI

Tugomila je rođena u obitelji gdje su otac i majka osobit naglasak stavljali na umjetnost. Otac je također bio učitelj likovne kulture, a majka učiteljica nižih razreda osnovne škole.

– Nekada su učitelji stvarno bile renesansne osobe, pa je moj tata predavao i tehničku i likovnu kulturu te matematiku, a razrednik mi je bio u 3., 4. i u 6. razredu pa se ta ljubav prema umjetnosti njegovala u našoj obitelji – istaknula je Tugomila. Roditelji su joj, kako kaže, „osladili“ zanimanje učitelja, ali i likovne umjetnosti uopće. Po uzoru na lijepo sjećanje svoje majke koje Tugomila nosi sa sobom, ona danas isto čini, djeci otvara oči, privikavajući ih na svijet, kaže, upravo kroz umjetnost. (www.icv.hr, lmh; foto: L. M. Hock)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content