PLESNA MREŽA HRVATSKE Virovitički plesači sudjelovat će u projektu “Program razvoja publike – Pristup suvremenom plesnom djelu”

U sklopu projekta Plesne mreže Hrvatske “Program razvoja publike – Pristup suvremenom plesnom djelu”, koji financira Ministarstvo kulture RH te koji se provodi od travnja do listopada 2019. godine., u Virovitici će se održati edukacija o plesnoj umjetnosti. Naime, riječ je o projektu koji pokušava dovesti i razviti svijest i mišljenje o suvremenom plesu u sredine koje ne prakticiraju poetiku suvremenog plesa ili ne u dovoljnoj mjeri i pokušavaju pomoći sredinama koje imaju ambiciju raditi na praksi suvremenog plesa.

U projektu bi sudjelovala tri grada: Osijek, Vinkovci i Virovitica, te njihove kulturno obrazovne institucije i udruge građana te izvedbeni prostori u tim gradovima.

– Ti gradovi su već duže vremena partneri Mreže u distribuciji suvremenih plesnih predstava i uspješno surađujemo u postproduktivnim aktivnostima. Bez obzira na tu činjenicu analizom suradnje uočili smo niz problema, a najveći se odnosi na pitanje publike i javne vidljivosti. Broj publike varira u određenim granicama, ali pokazuje trend smanjenja – kažu iz Plesne mreže.

Projekt kreće od edukativnih procesa do izvedbene prakse kao najboljih načina upoznavanja s poetikom suvremenog plesa te time razvijanja svijesti i mišljenja kod potencijalnih sudionika i buduće publike.

Zašto Virovitica?

U Virovitici postoji Kulturno-umjetnički centar Virovitica, koji djeluje 25 godina i okuplja velik broj mladih plesača. Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice iskazala je namjeru da sudjeluje u programu kao obrazovna ustanova, a Kazalište Virovitica partner je Mreže u programu.

Program:

U Virovitici će pedagozi Nikola Livančić i Martina Terzić raditi s dvije grupe. Prva grupa su učenici Gimnazije Petra Preradovića, a druga plesači Kulturno-umjetničkog centra Virovitica. Profesorica Maja Đurinović održati će predavanje za sve sudionike, a rezultati rada publici će biti predstvaljeni u Kazalištu Virovitica. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content