Pogledajte program 27. glazbenog festivala “Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2019”

Na konferenciji za novinare, u četvrtak, u novoobnovljenoj Kući Petra Preradovića u Grabrovnici, predstavljen je 27. glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2019. Pitomački festival i ove godine želi predstaviti najbolje autorske radove inspirirane motivima područja uz rijeku Dravu. Festival su predstavili direktor Rajko Stilinović, umjetnički ravnatelj Marinko Barčan i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

– I ovogodišnje 27. izdanje festivala prati kontinuitet svih dosadašnjih izdanja od samih početaka kada smo ga osnovali 1993. godine. Ovo će biti prvi festival koji organiziramo bez sudjelovanja jednog od osnivača – Karla Crnčića, koji nas je nedavno napustio, a kojemu ćemo se na primjeren način zahvaliti za sve zasluge – rekao je Rajko Stilinović, direktor Festivala.

Festival je komentirao općinski načelnik Pitomače, Željko Grgačić, koji je predstavio i ovogodišnji program pitomačkog Vidova.

– Općina Pitomača s ponosom podržava naš kulturni brend koji je nastao u vremenima ponosa kao iskaz težnje da se i mala Podravina predstavi svojim pjesmama i lokalnim dijalektima u programima radio i TV postaja. Ovogodišnji festival, kao i cijelo Vidovo, obilježit će programi za sve generacije, a kao najvažnije događaje, uz festival, mogu istaknuti otvorenje novoobnovljene Kuće Petra Preradovića i suvremenog interpretacijskog centra u njoj te jedan novi događaja pod nazivom 1. sportske igre „Gmanje 2019.“ nakon kojih će nastupiti grupa „Vigor“ – rekao je načelnik Grgačić.

350
Foto: Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja

Prvi dan festivala, 14. lipnja s početkom u 20 sati, održat će se retrospektivna večer pod nazivom „Z onkraj Drave“. Tema ove večeri je rijeka Drava, bilo naslovljena, opjevana ili spomenuta u pjesmama izvedenim na dosadašnjim izdanjima pitomačkog festivala. Nakon festivalskog programa u dvorani, na centralnom trgu u Pitomači biti će program „Krapina Pitomači“.

Drugi dan, 15. lipnja, rezerviran je za Večer novih pjesama 27-og glazbenog festivala Pitomača 2019. Na sceni festivala nastupit će 20-ak kvalitetnih izvođača koji će prezentirati autorske radove odabrane od strane ocjenjivačkog suda iz opusa radova pristiglih na objavljeni javni natječaj za nagradu „Drago Britvić“.

Na Večeri novih pjesama festivala Pitomača 2019. koja će se održati 15. lipnja nastupit će: Stjepan Lach, Željko Lončarić Žec, Viktorija Kulišić Đenka, Mirko Švenda Žiga, Stjepan Jeršek Štef, Jane, Mladen Medak Gaga, Dike, Krešimir Grloci, Blanka Došen, Lucija Jelušić, Ravnica, Tena Grlica, Podravski Mužikaši, Tajana Belina, Gorbonuk, Max Hozić, Svirci Moji , Hrvoje Hegedušić, Gordana Lach, Željko Grahovec, Edita Kolombo, Duško Mucalo i Miro Ungar.

Nakon festivalskog programa u dvorani, na centralnom trgu u Pitomači nastupit će legendarni Jura Stublić i Film.

Organizator je Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača, a suorganizatori Hrvatska radio televizija i Hrvatsko društvo skladatelja. Festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a pokrovitelji su Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača te supokrovitelj OŠ Petra Preradovića Pitomača.

Generalni sponzor festivala je Bistra Đurđevac, zlatni sponzori su Slatinska banka, INA, Hrvatske šume, Ceste Bjelovar, Komfort, a sponzori Bagergrad, Croming, Duga, Flora, Hotel Divino, Jan Spider, Kograd, Komunalno Pitomača, Plinkom, Vodakom, Palković i Tesar Novogradec. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content