POVELJA O PRIJATELJSTVU U znak na poginule suborce potpisan sporazum hrvatskih i branitelja BIH

U sklopu Dana grada Orahovice, Udruga dragovoljaca i veterana Hrvatskog vijeća obrane Modriča BiH te UHBL PTSP VPŽ i HVIDRA Orahovica potpisali su Povelju o prijateljstvu udruga. Povelja je potpisana u znak dugogodišnjeg i neraskidivog prijateljstva hrvatskih i branitelja BiH te u znak sjećanja na pogibiju petorice hrvatskih branitelja, pripadnika 2. bojne 132. brigade HV-a, u Modriči. Sporazum su potpisali Miroslav Milovuković predsjednik UHBL PTSP VPŽ, Stjepan Varaždinac predsjednik HVIDR-e Orahovica te Mato Marić predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Modriča.

0305poveljaprijateljstva 4

-Cilj je bio da povelju prijateljstva potpiše naša koordinacija braniteljskih udruga, no s obzirom na to da koordinacija nije pravna osoba, odlučili smo da braniteljske udruge predstavljaju UHBL PTSP VPŽ i HVIDRA Orahovica. Ova suradnja i povelja prijateljstva je učvršćivanje naše suradnje te znak sjećanja na naše poginule prijatelje. Moram reći da se naša Domovina branila i na granicama i stoga su upravo u Modriči, nažalost, poginuli naši prijatelji. Naše udruge sudjelovat će zajedno na svim obljetnicama u Modriči i Garevcu te na našem području od Orahovice do Velikog Rastovca i u budućnosti ćemo zajedno osmisliti još nekoliko sadržaja kako bi uspomena na sve poginule branitelje, kako HV-a tako i HVO-a, živjela vječno – rekao je Miroslav Milovuković.

Mato Marić predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Hrvatskog vijeća obrane Modriča naglasio je kako je ovo velika međudržavna suradnja u znaku zajedničke poveznice, Domovinskog rata.

0305poveljaprijateljstva 2

-Ovo je samo početak jedne divne suradnje koja je trebala biti potvrđena i puno ranije, ali evo sjetit ću se riječi iz knjige mudrosti pa ću reći: svako doba ima svoje vrijeme. Tako mi je drago da smo danas potpisali ovu povelju koja znači nastavak neraskidivog prijateljstva koje traje od Domovinskog rata. Nadam se da će ova suradnja donijeti i druge između ostalih braniteljskih udruga naših država, kako naše s ostalima s područja Orahovice i Virovitičko-podravske županije tako i drugih međusobno. Naša poveznica je Domovinski rat koji je vođen i u Hrvatskoj i u BiH, a interesi Republike Hrvatske su se između ostalog branili i u BiH tako da ovo prijateljstvo ništa ne može uništit. – rekao je Marić.

Potpisivanju su nazočili gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, predsjednik gradskog Vijeća Orahovice Radoje Medenica, predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš i mnogi drugi. Potpisivanje je pozdravila i naglasila punu gradsku podršku gradonačelnica Ana-Marija Petin, a potom se obratio i predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš.

0305poveljaprijateljstva 3

-Itekako pozdravljam i čestitam na ovoj povelji jer sve to ide u jednom cilju, a to je sjećanja na naše poginule prijatelje suborce, hrvatske branitelje koji su dali svoje živote diljem Hrvatske i BiH. Mi branitelji, koji smo ranjavani, koji smo preživjeli Domovinski rat i koji smo danas na sreću sa svojim obiteljima, dužni smo pričati tu priču o Domovinskom ratu, o tim hrabrim ljudima koji su nama dali slobodu. Ovo je velika međudržavna suradnja koja nudi sjajne mogućnosti. Volio bih kada bi jedan autobus naših mladih otišao u Modriču i Garevac pa da vidi gdje su naši dečki pali, neka se pišu knjige o tim događanjima, treba graditi spomenike, biste, jednostavno obilježiti svako mjesto pogibije naših branitelja jer to je ono što ostaje i što nikad neće izblijedjeti – zaključio je Bubaš. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content