Protekla poslovna godina rekordna za Floru VTC: I dalje najbolja među gradskim komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj

Na posljednjoj Skupštini tvrtke Flora VTC usvojeno je, između ostalog, Izvješće o radu za 2018. godinu. Po ostvarenom prihodu, protekla je godina bila rekordna za ovu gradsku komunalnu tvrtku.

Unatoč promjenama zakonodavstva i ukupnog poslovnog okvira, poslovanje ne samo da je održano stabilnim, već je omogućen i nastavak investicijskog ciklusa kako bi se spremno dočekale do sada najveće promjene u djelatnosti sakupljanju otpada.

– Flora je u 2018. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od 74.207.859,40 kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 10,99 posto. Neto dobitak je 324.883,38 kuna, odnosno 82,37 posto veći nego godinu prije – rekla je Maja Bičak, rukovoditeljica Službe računovodstva i financija.

IMG 3409

Glavni izvor prihoda, ujedno i temelj daljnjeg razvoja je gospodarenje različitim vrstama posebno skupljenog neopasnog i opasnog otpada.

– Prihod u protekloj godini najvećim dijelom je iz djelatnosti koje nemaju vezu s komunalnim otpadom i Gradom Virovitica. Njegov izvor su djelatnosti skupljanja otpadnog ulja, guma, baterija i akumulatora, ambalaže, otpadnog stiropora, metala, papira i svih vrsta plastike. Također, Flora Vtc jedini je nacionalni koncesionar za skupljanje svih vrsta električnog i elektroničkog otpada na čitavom području RH – istaknuo je direktor Željko Iharoš.

IMG 3398

Nazočni na sjednici, predsjednik Skupštine i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, članovi: načelnici općina Gradina, Lukač, Suhopolje i Špišić Bukovica, Marko Ajček, Đuro Bukvić, Siniša Horvat i Hrvoje Miler, osvrnuli su se i na Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom koja, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, nalaže temeljite promjene u pružanju i korištenju ove usluge.

Direktor Flore Željko Iharoš naglasio je kako će se brzom i cjelokupnom implementacijom obveza, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i samim građanima, u konačnici zaštititi i JLS i građane od penala koje će u skorije vrijeme morati plaćati oni koji ne smanje odlaganje otpada na odlagališta, odnosno koji ne uspiju zadovoljiti zadane ciljeve u odvojeno prikupljenim količinama korisnog otpada.

IMG 3413

Na tom tragu, tvrtka je, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Viroviticom, aktivno uključena u problematiku prihvatljivog zbrinjavanja miješanog, biorazgradivog i odvojeno skupljenog komunalnog otpada.

Riječi je bilo i o izgradnji Reciklažnog dvorišta, koje je odobrilo i sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. U njemu će se bez naknade zaprimati gotovo sve vrste otpada koji nastaje u domaćinstvima. Osim toga, a kako bi se stalo na kraj divljim deponijima, u planu je i izgradnja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad. (virovitica.hr, foto: M. Bašić)

IMG 3433

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content