REZULTATI DUGOGODIŠNJEG RADA Našu županiju posjećuje sve više turista, ruralni turizam sve popularniji

U maloj sali Pustare Višnjica danas (srijeda) je pod predsjedanjem predsjednika Alena Fabčića održana 13. sjednica Strukovne grupe turizma HGK – Županijske komore Virovitica na kojoj su glavne teme bile aktualno stanje u turizmu Virovitičko-podravske županije i aktivnosti Turističke zajednice VPŽ. Sjednici su osim članica Strukovne grupe, prisustvovali i predstavnici Turističkih zajednica s područja Virovitičko-podravske županije, Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i Javne ustanove Park prirode Papuk. Prema riječima predsjednika Strukovne grupe Alena Fabčića, stanje u turizmu u našoj županiji trenutno je dobro te se vide rezultati dugogodišnjeg rada.

– Tek se sad pomalo ubiru plodovi dugogodišnjeg rada jer smo godinama stagnirali. Ovih nekoliko godine se napravilo stvarno dosta, ali to naravno nije ni blizu onoga što bi trebalo biti. Ovakva imanja poput Višnjice su predvodnici turizma u našoj županiji gdje treba jako puno truda, ljubavi, rada, ulaganja kako bi privukli goste, a kasnije to unovčili i bili u konačnici svi zadovoljni – istaknuo je Fabčić.

IMG 7424 Small

U 2017. godini u djelatnosti turizma ostvaren je ukupan prihod od 39,4 milijuna kuna, uz istovremeno ostvarenje troškova od 39,3 milijuna kuna. Ostvareni prihod u 2017. godini veći je za 2,66 posto prema 2016. godini i 40,69 posto prema 2001. godini.

Na području Virovitičko-podravske županije u 2018. godini boravilo je 18.023 turista, što je više za 27 posto u odnosu na 2017. godinu, a za 374,41 posto u odnosu na 2000. godinu. Navedeni broj turista je ostvario 46.299 noćenja, odnosno 0,05 posto od sveukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. U strukturi ostvarenih noćenja u 2018. godini, 72 posto čine noćenja domaćih turista, a 28 posto stranih. U 2018. godini u odnosu na prethodnu 2017. godinu ostvareno je povećanje od 38,4 posto noćenja, od čega je broj noćenja domaćih turista povećan za 40,72 posto, a stranih turista, za 32,82 posto. Prosječan broj noćenja u Virovitičko-podravskoj županiji, u 2018. godini iznosi 2,57. Iz prezentiranih pokazatelja, evidentna su pozitivna kretanja u djelatnosti turizma na području Virovitičko-podravske županije.

Da nije lako na našem području baviti se turizmom potvrdila je domaćica Ksenija Plantak, suvlasnica i voditeljica imanja Pustare Višnjica, koje je 2011. godine osvojilo prestižnu nagradu Europske komisije EDEN – Europska destinacija izvrsnosti, koja promovira umrežavanje, regionalnu raznolikost, kvalitetu sadržaja i usluga, te nastoji izbalansirati vremenske i destinacijske turističke tokove.

– Pustara Višnjica nije na turističkoj magistrali, niti blizu nekog većeg turističkog tržišta ili grada tako da su naše ciljne skupine školski, lovni, kao i slavljenički turizam preko vikenda te nešto poslovnog turizma. Samim time moramo se više truditi i raditi kako bi privukli turiste na naše imanje – rekla je K. Plantak te istaknula da bi država mogla na neki način potaknuti razvoj ruralnog turizma, osobito kad su u pitanju djeca iz Dalmacije koja bi u Slavoniju mogla doći upravo na ovakva i slična imanja kako bi se upoznali s poljoprivrednom proizvodnjom, ovim krajem i bogatstvom Slavonije.

IMG 7412 Small

Kada su u pitanju aktivnosti Turističke zajednice VPŽ tu su prije svega brojni projekti kroz koje se obnavlja baština ovog kraja, a samim tim se i stvara bolja turistička ponuda.

– Prije svega tu su projekti poput Dvorca Pejačević u centru Virovitice koji je ogledalo naše županije. To je projekt koji može biti jedan od nositelja razvoja turizma u našoj županiji. No, tu su i drugi projekti kao i aktivnosti koje samo mogu pridonositi u velikom broju da privučemo što više turista u našu županiju. Tu je i naša Drava, Park prirode Papuk, prekrasna Višnjica, naši obnovljeni dvorci, domaća hrana, naša vina, imamo stvarno nebrojeno mnogo aktivnosti i potencijala s kojima možemo dobiti turiste u puno većem broju – rekao je Fabčić.

Sjednici su prisustvovali i direktorica Komore Kristina Pleša, Milan Vanđura, samostalni savjetnik u HGK – Županijskoj komori Virovitica, kao i članovi Strukovne grupe turizma. (www.icv.hr, žđl, foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”529137″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content