”Sretan ili nesretan”, nova knjiga o Domovinskom ratu u Voćinu, autora Darka Božičkovića

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, Darko Božičković, napisao je knjigu ”Sretan ili nesretan”, kao osobno svjedočanstvo događanja prije, za vrijeme i poslije Domovinskog rata u Voćinu.

– Nit koja me vodila u pisanju ove knjige je promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata. Smatram da te vrijednosti najbolje i najvjerodostojnije možemo sadašnjim i budućim pokoljenjima prenijeti upravi mi, koji smo izravni sudionici Domovinskog rata. Ovaj tekst je mije viđenje cjelokupne situacije, s kojom se ne moraju i neće svi složiti. Nadahnuće za pisanje dali su mi upravo učenici osnovnih škola koji dolaze pokloniti se voćinskoj žrtvi, i koji s posebnom pozornošću slušaju naša svjedočanstva. Vremenski period obuhvaća život u Voćinu prije Domovinskog rata, za vrijeme i nakon Domovinskog rata. U knjizi sam napisao svoja viđenja i svoja iskustva. Smatram da u Voćinu i Humu ima mnogo ljudi sa sličnim iskustvima i životnim putem. Pokušao sam na papir staviti ono što nitko osim nas Voćinčana, Himljana, Četekovčana, nije mogao osjetiti prilikom pronalaska izmasakriranih naših očeva, majki, braće, sestara, naših rođaka, susjeda i prijatelja. Kroz knjigu vidljivi su projekti koje provodi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, kao i projekti udruga koje su najaktivnije na području općine Voćin, a to su Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, Udruga HVIDR-a Slatina… Zajedno smo napravili mnogo, ali sve je to zaslužila žrtva voćinskog kraja u Domovinskom ratu. Često znam reći da su u Domovinskom ratu bile dvije vrste žrtava – najčasnija je žrtva kada hrvatski branitelj, dragovoljac položi svoj život na oltar domovine, a najteža je žrtva kad iz majčinog krila četnik otme i usmrti sina jedinca. Upravo tu, najtežu žrtvu, voćinski je kraj proživljavao u Domovinskom ratu uz Vukovar, Čabrnju i Četekovac. Uz Domovinski rat i svoj ratni put, u knjizi sam opisao događaje koji su usađeni u moj život i koje svakodnevno proživljavam u svojim mislima – napisao je u predgovoru autor Darko Božičković.

59295495 511891479342960 4675438193686872064 n

Knjiga ”Sretan ili nesretan” bogato je ilustrirana fotografijama raznih autora, a jedan od njih je i Dragutin Fišli. Nakladnik knjige je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, a lektor i korektor je Pater Žarković. Prva naklada je 350 komada, a svrhishodno će se povećati. (www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

58978480 2479118792120992 830363426248196096 n 1 IMG 4255 Custom 1 IMG 4281 Custom 1 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content