SVJETSKI DAN SUNCA Tehnička škola Virovitica šetnjom po Bilogori testirala utjecaj kretanja za zdravlje

Kako šuma djeluje na psihu i tijelo, uvjerili su se danas (petak) učenici i profesori Tehničke škole Virovitica, a koji su na zanimljiv način obilježili 3. svibnja, Svjetski dan Sunca. Odlučili su u dobrom društvu proći Poučnom stazom na virovitičkim ribnjacima i otkriti kako će ta šetnja konkretno djelovati na njihovo zdravlje. Oko pedeset učenika smjera šumarski tehničar i medicinska sestra i medicinski tehničar izmjerili su si razinu šećera u krvi i krvni tlak prije i poslije šetnje te odlučili kroz mini studiju doći do važnih podataka.
Pokazalo se kako je šetnja dobro djelovala na cijelu grupu – vrijednosti su ukupno bile niže na kraju šetnje, u odnosu na mjerenja prije nje.

– Boravak u prirodi izvrsna je terapija, smiruje čovjeka i pozitivno djeluje na njegovo mentalno zdravlje. Korisno je za mišiće, zglobove, cirkulaciju – kaže Duška Mžik u ime ekipe medicinskih sestara koja je sudjelovala na današnjoj akciji.

IMG 20190503 092618

PRVI LIJEKOVI IZ PRIRODE

Šumari, kako se skraćeno nazivaju polaznici smjera šumarski tehničar, navikli su na stazu kojom su danas prošli u društvu svojih kolega i kolegica iz drugog smjera. To im je dio terenske nastave pa se u šumi snalaze „kao kod kuće“.

„Medicinari“ su svoj obol akciji dali kroz mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka, a šumari su s njima podijelili znanje o dijelu prirode kroz koji su prošli. Važno je dodati, kaže prof. Dino Davidović iz Tehničke škole Virovitica, da su od davnina prvi medicinari bili dobri poznavatelji biljaka i da su svi lijekovi dolazili iz prirode. A prirode, samim tim i šume, ne bi bilo bez Sunca, dodaje. Stoga je jasno kako je šuma na Bilogori uspjela spojiti ova dva smjera jedne škole u povodu Svjetskog dana Sunca. A što su sve šumari naučili svoje kolege medicinare?

IMG 20190503 084917 Custom

– Da se u šumi skriva pravo blago – da je ovih dana jestivo lišće mlade bukve, kako izgleda jestiv list medvjeđeg luka (srijemuša), a kako njegov otrovni dvojnik, list đurđice. Govorili smo o gljivama, koje su jestive, a koje otrovne, kao i koji sve lijekovi dolaze iz prirode. Naglasili smo ljekovitost bazge i lipe, a koje se nalaze baš u šumskim predjelima, pa vjerujem da je uz zabavni dio, šetnja bila i poučna – zadovoljno je rekao prof. Dino Davidović, istaknuvši kako će se i u budućnosti ovaj dan obilježavati na simboličan način. Ovo je ujedno prilika da na terenu učenici vide sve ono o čemu uče u školskim klupama, poručili su zadovoljni profesori.

IMG 20190503 092922 Custom

Inače, lani je u povodu Svjetskog dana Sunca Tehnička škola Virovitica organizirala veliku izložbu bonsai drvaca pod nazivom „Tajna Japana koja povezuje svijet“. Izložba je održana uz nominalnu potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, a posjetitelji su mogli uživati u čak 39 različitih minijaturnih drvaca starosti od 6 do 60 godina. (www.icv.hr, mlo, Foto: M. Lovrenc)[g-gallery gid=”525313″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content