TEMELJI LJUDSKE PRAVDE Predstavljeno drugo izdanje knjige Stjepana Sulimanca Štefine

Povodom 25. obljetnice smrti Stjepana Sulimanca Štefine tiskano je drugo izdanje knjige “Temelji ljudske pravde” koja je izdana 1972. godine u vlastitoj nakladi samog autora, Stjepana Sulimanca te u ozračju Hrvatskog proljeća. Urednik drugog izdanja knjige je Rajko Stilinović, a nakladnik Centar za kulturu “Drago Britvić”

Predstavljanje je održano u pitomačkoj Srednjoj školi koja nosi ime Stjepana Sulimanca, a na samom početku dobrodošlicu prisutnima, saborskom zastupniku Josipu Đakiću i predsjedniku ŽO HDZ-a, virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću sa suradnicima, načelniku općine Pitomača Željku Grgačiću, učenicima, nastavnicima i drugim uvaženim gostima, zaželio je domaćin, ravnatelj Josip Ivoš.

DSC 8465

– Najveći ljudski civilizacijski doseg je pisana riječ, a upravo to danas ovdje predstavljamo. Stjepan Sulimanac bio je narodni pjesnik, pučki tribun, čovjek iz naroda i čovjek koji je pisao jednostavno i za narod. Osobno jako dobro mogu razumjeti ono što je pisao Stjepan Sulimanac koji je odgovarao za svoje riječi jer moja je obitelj cijeli svoj vijek provela u emigraciji upravo zbog riječi. Drago mi je da danas imamo priliku predstaviti knjigu koju je pokojni Sulimanac napisao još 1971. u Austriji – rekao je Ivoš te istaknuo da mu častšto može promovirati knjigu koja simbolizira borbu protiv nasilja, odnosno onog režima bivše Jugoslavije, komunističkog režima uz koji smo većina nas odrasli ili ga osjetili na svojoj koži.

U ime Centra kulture “Drago Britvić”, nakladnika knjige, prisutne je pozdravio Rajko Stilinović, v.d. ravnatelja Centra i pročelnik Zmajskog stola u Virovitici.

DSC 8459

– Svi koji nisu imali prilike susresti se s ovom knjigom moći će vidjeti da je Stjepan Sulimanac u to vrijeme bio svjedokom vremena, ali i vjesnik budućeg vremena. Dakle, gdje on vidi Europu ujedinjenu i slobodnih naroda, gdje on vidi blaženog Alojzija Stepinca već kao blaženika, gdje on predskazuje neke stvari. Ovaj današnji čin za mene, a vjerujem i za mnoge od nas, odgovor je mnogima koji su kada se ovoj školi davalo ime spočitavali da se škole po pravilu zovu po književnicima. Pa evo im književnika, ovime potvrđujemo i to da je Štefina bio književnik – rekao je, između ostaloga Rajko Stilinović.

Predsjednica stručnog Vijeća Centra za kulturu “Drago Britvić”, saborska zastupnica Vesna Bedeković, inicijatorica je ovog drugog izdanja knjige “Temelji ljudske pravde”, a ovom prilikom zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovom hvalevrijednom činu, osobito saborskom zastupniku Josipu Đakiću koji je njezinu ideju primio vrlo pozitivno i podržao ju u tome, što joj je bilo osobito važno jer je on jedan od rijetkih koji je bio suradnik i suputnik, a onda i učenik Stjepana Sulimanca.

DSC 8485

– Bez obzira kakve percepcije imali o Štefini doista se svi možemo apsolutno i jednoglasno složiti s tim da je čitav Štefinin život bio za pravdu i slobodu i da je to bio život za Hrvatsku. Upravo taj neizbrisiv trag njegove vjere, najprije u ljudsku pravdu, a onda i slobodu, ostao je trajno zapisan u recima knjige “Temelji ljudske prave” za kojom smo u početku tragali jer je nema u Hrvatskoj. Nemogućnost doticaja s prvim Štefininim izdanjem bio je razlog da se ide u tiskanje drugog izdanja koje će biti dostupno svima u našoj domovini – rekla je V. Bedeković te istaknula da prvo izdanje knjige, s obzirom na okolnosti, nije tiskano u domovini, na našim prostorima već u Austriji u Linzu te do sad nije bilo dostupno hrvatskom čitateljstvu.

DSC 8458

Svečano predstavljanje uljepšale su i učenice iz Srednje škole Stjepana Sulimanca koje su pročitale ulomke iz ove knjige, kao i učenici GŠ Jan Vlašimsky Virovitica PŠ dr. Marijana Jergovića Pitomača koji su otpjevali pjesmu “Oko jene hiže”. (www.icv.hr, žđl, Foto Begović)

DSC 8477

[g-gallery gid=”527983″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content