Znate li da je u Slatini proizveden prvi hrvatski pjenušac? Zove se Slatinski biser i iznimno je tražen na tržištu

Znate li da je u Slatini 1864. godine proizveden prvi hrvatski pjenušac? Stari podrum od 2016. godine ponovno je pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina od crvenog grožđa sa slatinskog područja, s ciljem promicanja slatinskog vinogorja kao kolijevke hrvatske proizvodnje pjenušca. Nazvali su ga „Slatinski biser“, a sve što proizvedu „nestane u trenu“.

– Prije gotovo četiri godine ponovno je krenula ideja s pjenušcem, a 2016. napunili smo prvih tisuću boca te ih sljedeće godine pred Božić plasirali na tržište. Kao i prve godine, prošle smo punili 1864 boce chardonnaya koje ćemo uskoro plasirati. Taj broj boca – 1864, odabran je kako bi se na simboličan način obilježila godina kada je pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u vinariji kneza Schaumberg – Lippea – rekao je Ivan Halas, vlasnik vinarije Stari podrum, koji je u ponedjeljak, bio domaćin, potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, saborskim zastupnicima Tomislavu Sokolu, Josipu Đakiću i Vesni Bedeković, kao i državnoj tajnici Nikolini Brnjac, predsjedniku Hrvatske zajednice županija i županu šibensko-kninskom Goranu Pauku, županu virovitičko-podravskom Igoru Androviću i njegovim zamjenicima Mariju Klementu i Darku Žužaku, predsjedniku Županijske skupštine VPŽ Miranu Janečiću, predstojnici Ureda državne uprave VPŽ Sanji Bošnjak.

stari podrum slatina 10
Foto: K. Toplak

Upoznao ih je s procesom proizvodnje te kako su prošle godine u slatinskoj vinariji punili 5.000 boca pjenušaca, od čega je 1.000 boca pinot crni, 1.000 frankovke, a preostalih 3.000 boca je Chardonnay. Bili su tu i uzorci od graševine koji su se mogli kušati i na ovogodišnjem Viroexpu. Vinogradi Ivana Halasa prostiru se na 54 hektara, a za 18. svibanj, najavio je humanitarnu akciju o kojoj će detalje javnosti tek otkriti. (vpz.hr, Foto: K. Toplak)[g-gallery gid=”526179″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content