Hoće li prosvjetni radnici štrajkati i u VPŽ?

U četvrtak 29. studenog štrajkat će se u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, institutima i zdravstvenim ustanovama, ne uspiju li pregovori s Vladom o temeljnom kolektivnom ugovoru. Štrajku koji su najavila četiri sindikata Matice hrvatskih sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, nezavisni sindikat znanosti i strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, pridružit će se i Sindikat zaposlenih u školstvu Preporod, najavio je danas Željko Stipić, šef Preporoda.

Stipić napominje da će od štrajka odustati ako u postupku mirenja dobiju odgovor na pitanje hoće li se, kada i kako riješiti veliki problem učitelja i nastavnika – Vladina odluka iz srpnja ove godine o smanjenju njihovih plaća za tri, pet, sedam i devet posto.

Sramotno je što se zaposlenima u školama snižavaju plaće i režu dodaci koji čine čak 40 posto njihove plaće, kazao je Stipić, i socijaldemokratsku stranku prozvao zbog socijalne neosjetljivosti.

Postupak mirenja Preporod ima danas poslijepodne, a ostala četiri sindikata sutra. Odustane li Vlada u postupcima mirenja od izmjene temeljnog kolektivnog ugovora, štrajka neće biti, ali to je malo vjerojatno, s obzirom na dosad iskazane stavove, kažu sindikalci. Kamo s djecom u četvrtak? (www.vecernji.hr)