Održana je javna tribina o nasilju nad ženama

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održana je Javna tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Organizatori tribine su Zajednica žena Katarina Zrinski grada Virovitice te Gradsko i Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Gosti večeri bili su: Jasna Per Kožnjak, voditeljica Psihološkog centra Putokaz iz Virovitice; Marija Bajan Prokl, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Virovitici; Sandra Matošina Borbaš, psihologinja u Obiteljskom centru Virovitičko – podravske županije; Desa Kolesarić, predsjednica udruge S.O.S. Telefon – Poziv u pomoć iz Virovitice; Jasminka Lovretić, viša sudska savjetnica na Prekršajnom sudu u Virovitici te Zlatko Barčan, načelnik Policijske postaje Virovitica. Medijski pokrovitelj tribine bio je Informativni centar Virovitica, odnosno Radio Virovitica, Virovitički list i Internetski portal www.icv.hr.

Na tribini su bili nazočni predstavnici svih segmenata koji brinu o provođenju Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji donesen 2003. godine sa važnim izmjenama i dopunama Zakona donesenih 2009. godine kojima su pooštrene zakonske mjere protiv počinitelja u što osim sankcioniranja ulazi i psihosocijalni tretman. To je doprinijelo da se broj počinitelja, a samim tim i žrtava obiteljskog nasilja smanji, a tome u prilog govori i sinoćnji podatak iz Policijske postaje Virovitica u kojem je istaknuto da se broj prijavljenih nasilnika sa 211 u 2010. godini, u proteklih 10 mjeseci ove godine smanjio na 155. U toj brojci 127 žrtava nasilja su žene, a 28 muškarci. Podaci sa Prekršajnog suda u Virovitici također govore o izvjesnom smanjenju broja nasilja, ali i o dosljednom sankcioniranju nasilnika. Naime Zakon propisuje sankciju za nasilništvo od 5 mjeseci do 5 godina zatvora, odnosno novčanu kaznu, a također i Zaštitnu mjeru obveznog psihosocijalnog tretmana na nasilniku. Naime  Zakon kaže da se Zaštitna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana može primijeniti prema počinitelju nasilja u obitelji radi otklanjanja nasilničkog ponašanja počinitelja ili ako postoji opasnost da bi počinitelj mogao ponovno počiniti nasilje prema osobama, a može se odrediti u trajanju od najmanje 6 mjeseci. O metodama psihosocijalnog tretmana bilo je riječi i na sinoćnjoj tribini.

Zaključak prisutnih sudionika tribine, odnosno predstavnika Policije, Prekršajnog suda, Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra i udruge SOS telefon, kao i svih drugih nazočnih je da se situacija sa dosljednim provođenjem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji znatno popravila, ali da su žrtve nasilja još uvijek u nedovoljnoj mjeri voljne na suradnju da bi se nasilnik, odnosno nasilništvo u obitelji prijavilo, a kasnije i sankcioniralo. S tim u vezi potrebno je još više senzibilizirati s ovim problem javnost, nastaviti s provedbom Zakonskih mjera, ali isto tako i dalje provoditi što više edukativnih i informativnih radionice s mladima, da bi se svi oblici nasilja na vrijeme prepoznali, a samim tim i nastojali prevenirati. Ovu tribinu uz predstavnike organizatora i sudionike popratili su i mnogobrojni gosti, a u ime grada Virovitice nazočila je i zamjenica gradonačelnika Željka Grahovac, a Virovitičko-podravske županije zamjenica predsjednika Županijske skupštine i predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski VPŽ Sanja Kirin… (www.icv.hr; Fotografije: Matija Rođak)

[nggallery id=387]