Orahovica: Otkrivene grobnice plemenitaša

Kako je poznato u tijeku su radovi na obnovi orahovačke Župne crkve Našašća svetog Križa. Uslijed građevinsko-zaštitnih radova na podnom dijelu, otkriveno je 7 grobnica. Restaurator Žarko Španiček iz restauratorskog odjela Požega, kaže kako grobnice nemaju kulturološke vrijednosti i da najvjerojatnije datiraju iz 19. stoljeća. No, orahovački povjesničar-amater i veliki poznavatelj povijesti Orahovice, Duško Rađenović s velikom sigurnošću kaže kako se radi o grobnicama iz 18. i 19. stoljeća i to plemenitaške obitelji Mihalović jednih od vlasnika Orahovice kroz povijest:
– Definitivno se tu radi i grobnicama obitelji Mihalović što nedvosmisleno potvrđuju nadgrobne ploče koje se nalaze na unutarnjim zidovima župne crkve. U knjizi Josipa Horvata ”Hrvatski panoptikum” stoji kako su Mihalovići plemstvo dobili 1717. godine od cara Karla III. za zasluge ”vojevanja” na habsburškoj strani. Odlikovanje je primio zastavnik Dmitrije Mihajlović. Pisar diploma i priznanja slabo vješt slavenskom jeziku, zapisao je patronimik Mihajlović ”ugarskim pravopisom” kao Mihalovich i sve do 19. stoljeća rod se piše s oba prezimena. Postojanje ovih grobnica meni je već duži niz godina itekako poznato, jedino što jedna nadgrobna ploča koja se nalazila iza ispovjedaonice nije do danas ugledala svjetlo dana, a sada kada je ista pomaknuta, ona je vidljiva i na njoj piše da je ista od Mariae Delimanics iz loze Mihalović, a spomen ploču podigla je Wilhelmina Mihalovics – kazao je Duško Rađenović čije riječi potvrđuju i podaci iz monografije o Orahovici dr. Ive Mažurana pod nazivom ”Orahovica srednjovjekovna tvrđava, utvrđeni dvor, trgovište i grad 1228.-2008.” u kojoj dr. Mažuran piše o jednoj od pronađenih nadgrobnih ploča na podu crkve. Riječ je o nadgrobnoj ploči Petru Mihaloviću. U knjizi dr. Mažurana stoji:
– ‘U središnjem je dijelu ploče isklesan o ovalu grb obitelji Mihalović. Uz gornji rub ploče počevši od desna prema položaju grba, nastavljajući s obje strane do gornjega ruba, uklesan je natpis na latinskom. Na pojedinim mjestima natpis je teže čitljiv jer su neka slova posve izlizana. Da bi se ploča zaštitila od daljnjega oštećenja već je godinama pokrivena sagom, tako da se u crkvi i ne vidi. U prijevodu s latinskog, natpis glasi: ”Presvijetlome gospodinu Petru Mihaloviću, vlasniku vlastelinstva Feričanci, usnulom u Gospodinu u 37. godini života u Orahovici tisuću sedamstotina šezdesetčetvrte. Spomenik postavlja njegova supruga Elizabeta” Petar je pokopan u kripti crkve svetog Križa u Orahovici smještenoj u središnjem dijelu bliže vanjskom zidu idući desno od ulaza u crkvu”, piše u Mažuranovoj knjizi. U orahovačkoj su crkvi dakle otkrivene grobnice velike vrijednosti, a nova moguća istraživanja samo bi dala dodatnu potvrdu. (www.icv.hr, Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=398]