Na današnji dan: 4. listopada

Grgur VII. zaprijetio Dmitru Zvonimiru ekskomunikacijom
Grgur VII. bio je jedan od velikih obnoviteljskih papa. U njegovo doba Hrvatskom je najprije vladao Petar Krešimir IV., a potom Dmitar Zvonimir. U vrijeme slabljenja Bizanta, Zvonimir je pristao uz papu. 1075. godine papa je poslao legate Gebizona i Fulkona Zvonimiru koji priseže da će biti vjeran podanik papi. Gebizon ga 1076. godine u Solinu kruni kraljevskom krunom, a Zvonimir se obvezao da će pomagati vjersku obnovu i braniti Crkvu, da će papi davati godišnji dar u novcu, da će se pobrnuti da se Crkvi daju prvine i desetine, te da će uzeti u zaštitu siromahe, udovice i siročad. Tako je Zvonimir osigurao i državnopravno priznanje Kraljevstva Dalmacije i Hrvatske (Regnum Dalmatiae et Chroatiae), a papa je u pismu istarsko-kranjskom markgrofu Vecelinu na današnji dan 1079. godine čak zaprijetio izopćenjem iz Crkve, ako napadne Hrvatsku.

Orient Express krenuo na prvi put od Pariza do Istanbula
Orient Express ime je poznatog putničkog vlaka čija se ruta puno puta mijenjala. Iako je bio uobičajena željeznička ruta, ime Orient Express postalo je sinonim za intrige i luksuzna putovanja. Dva su grada najviše povezana s tom linijom – Pariz i Istanbul, originalne krajnje točke putovanja. Prvo putovanje Orient Expressom održalo se na današnji dan 1883. godine, a od 1977. godine više ne putuje do Istanbula. Nasljednik rute postalo je noćno putovanje od Pariza do Beča, a i ta ruta je posljednji put odvožena 2007. godine kada je skraćena samo na putovanje od Strasbourga do Pariza. U prosincu 2009. godine Orient Express prestao je voziti jer je postao žrtvom brzih vlakova i jeftinijih avionskih letova. Ipak, privatni vlak Venice-Simplon Orient Express još uvijek vozi od Londona do Venecije i druge destinacije u Europi, uključujući originalnu rutu od Pariza do Istanbula.

Boris Jeljcin upotrijebio tenkove kako bi zauzeo zgradu Bijelog Doma
1993. godine predsjednik Rusije Boris Jeljcin upotrijebio je tenkove da bi zauzeo zgradu Parlamenta (Bijeli Dom) u koju su se zabarikadirali poslanici pošto je 21. rujna raspušten Parlament. Potpredsjednik Rusije Aleksandar Ruckoj i lideri Parlamenta predali se vojnicima lojalnim Jeljcinu nakon desetosatnog tenkovskog napada i pogibije najmanje 300 ljudi.

Lansiran prvi Zemljin umjetni satelit
1957. godine lansiran je iz današnjeg kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a u povodu Međunarodne geofizičke godine, Sputnik 1, prvi Zemljin umjetni satelit, prvi iz niza sovjetskih satelita Programa Sputnik.

Preminuo Rembrandt van Rijn
1669. godine preminuo je Rembrandt van Rijn, nizozemski slikar i bakropisac. Ostvarivši uspjeh još kao mladi slikar, kasnije godine njegova života obilježila je tragedija financijskih poteškoća. Unatoč tomu, njegove slike i grafike bile su popularne cijeloga njegova života, i njegova reputacija kao slikara ostala je neokaljana te je dvadesetak godina naukovao gotovo sve važnije nizozemske slikare. Rembrandtova najveća inovativnost se ispoljila u njegovim portretima suvremenika, autoportretima i ilustracijama biblijskih motiva. Njegovi autoportreti tvore jedinstvenu intimnu biografiju u kojoj je umjetnik promatrao sebe bez taštine i potpuno iskreno. U slikarstvu, kao i u grafici, pokazao je iznimno poznavanje klasične ikonografije koju je preoblikovao kako bi se uklopila u njegovo iskustvo. Tako su njegovi prikazi biblijskih scena sadržavali njegovo poznavanje teksta, asimilaciju klasičnih kompozicija i njegova istraživanja židovske populacije u Amsterdamu. Zbog svog dubokog suosjećanja s ljudskom prirodom često je zvan i „jednim od velikih proroka civilizacije”.

Preminula Janis Joplin 
1970. godine preminula je Janis Joplin, američka rock pjevačica. Zbog svoje nesposobnosti da se uklopi i da ispuni očekivanja tamošnje konzervativne zajednice, Janis je već u ranijoj mladosti doživjela brojne traume, poteškoće i nezadovoljstvo koje će ju pratiti tijekom života. Pohađala je srednju školu Thomas Jefferson High School, gdje je najviše interesa pokazivala za umjetničke predmete, posebice slikanje. Već je sa 17. godina odlučila postati pjevačica, a poslije škole je radila kao konobarica u lokalnoj kuglani kako bi zaradila novac za kartu u Kaliforniju. Slobodno vrijeme je provodila u društvu svojih uličnih prijatelja Jima Langoda i Granta Lyonsa, koji su je prvi upoznali sa svijetom bluesa. Janis Joplin je u početku bila pjevačica grupe Big Brother & Holding Company, a kasnije je radila samostalno. Njezina verzija pjesme “Me and my Boby Mcgee” posthumno je dospjela na prvo mjesto američke top-liste singlova. Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje. (www.icv, mh; Fotografija: Facebook)