Na današnji dan: 5. listopada

Obilježava se svjetski dan učitelja
Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Uveden Gregorijanski kalendar u Italiji
Na današnji je dan 1582. godine u Italiji uveden Gregorijanski kalendar. Osim Španjolske, Portugala te Italije, ostale katoličke zemlje nisu ga koristile sve do 1584. Protestanti su odbijali prijeći na novi kalendar i ostali su vjerni Julijanskom do 1700. godine kada su napokon prihvatili “poboljšanu” verziju.

Objavljen prvi singl Beatlesa “Love Me Do”
Godine 1962. legendarna četvorka objavila je svoj prvi singl „Love Me Do” koji je postao jedna od najvećih uspješnica s ploče „Please, Please Me”. Pjesmu su komponirali Lennon i McCartney. Dečki iz Liverpoola tada su počeli pisati novo poglavlje glazbene povijesti.

Dogodila se prva zračna bitka u Prvom svjetskom ratu
Krvavi sukob s početka 20. stoljeća, kojeg mnogi smatraju početkom kraja moderne civilizacije, osim po brojnosti žrtava, brutalnosti i svemu ostalom što karakterizira jedan svjetski rat, poznat je i po ratnim tehničkim inovacijama – raznorazna vozila, tenkovi, puške, artiljerija i avioni. Nažalost, današnji dan ostat će zapamćen i kao dan kada se 1915.godine zbila prva zračna bitka u Prvom svjetskom ratu u kojoj je jedan pilot izgubio život, a drugi zabilježio svoj prvi, u pilotskom žargonu kill.

Emitirana prva epizoda showa „Leteći cirkus Montyja Pythona”
Prije 40 godina BBC je emitirao prvu epizodu poznatog komično-satiričnog showa „Leteći cirkus Montyja Pythona”. Show je poznat po svom surealizmu, komičnim skečevima bez teksta i neobičnim animacijama. Često je bio politički nabijen, a ismijavao je ponajviše britansko društvo i život. Svi članovi su bili visokoobrazovani ljudi i sami su glumili u gotovo svim skečevima. Ekipu su sačinjavali Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman i Terry Gilliam.

Priča o izraelskom nuklearnom oružju prodrmala politički svijet
Tema nuklearnog naoružanja i atomskog pogona postala je aktualna nakon završetka Dugog svjetskog rata, a do danas nije izgubila na važnosti. No te 1986. godine naslovi svjetskih novina sadržavali su ime države Izrael. Naime, britanski časopis The Sunday Times objavio je na naslovnici priču o izraelskom nuklearnom oružju koja je uzdrmala tadašnji politički svijet.

U Beogradu se dogodila “Bager revolucija”
Iz novije povijesti valja spomenuti takozvanu „Bager revoluciju” koja se zbila 2000. godine. Masovni prosvjedi u Beogradu, tada prijestolnici SR Jugoslavije, kulminirali su do te mjere da je s vlasti srušen Slobodan Milošević, diktator i jedan od glavnih krivaca za krvave sukobe na području Balkana iz ’90-ih godina prošlog stoljeća.

Preminuo Jacques Offenbach
1880. godine preminuo je Jacques Offenbach, njemački skladatelj. Svojim velikim, parodističkim operetama, prožetim neodoljivo privlačnom melodikom i poletnom ritmikom kankana, galopa, kadrile i valcera, izgradio je prototip francuske operete. Skladao je sto i dva scenska djela, među kojima se ističu operete “Orfej u podzemlju”, “Lijepa Helena” i “Pariški život”, te romantička fantastična opera “Hoffmannove priče”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)