Na današnji dan: 19. listopada

Ban Mažuranić otvorio Sveučilište u Zagrebu
Premda Sveučilište u Zagrebu vuče korijene još iz 1669. godine kad je Isusovačka akademija dobila povlastice sveučilišta, ono je u suvremenom smislu riječi otvoreno na današnji dan 1874. godine. U čast kralja i cara Franje Josipa bilo je prozvano “Sveučilište Franje Josipa I.” Prvi rektor modernog sveučilišta bio je kanonik Matija Mesić, koji je predavao povijest. Sveučilište se isprva nalazilo u staroj zgradi gimnazije na Katarininom trgu i imalo je tri fakulteta: Bogoslovni, Pravni i Mudroslovni (filozofski). Ukupno je bilo upisano 205 studenata, od toga 7 na Bogoslovnom fakultetu, 175 na Pravnom i 23 na Mudroslovnom. Rektorat Sveučilišta preselio se u današnju zgradu ispred HNK tek 1882. godine, a do tada je u toj zgradi bila tvornica duhana.

Marija Tereza proglašena blaženom
Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine. Marija Tereza je od 1970. godine međunarodno prepoznata kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979. godine, te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje “Bharat ratna” iz 1980. godine za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, Nagrada Albert Schweitzer i druge. Misionarke ljubavi nastavljaju pomagati siromašnima i potrebnima širom svijeta pa tako djeluju i u Hrvatskoj. Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine. Župnik njene župe u rodnom Skoplju bio je hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je utjecao na nju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom Gabrićem. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. godine proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

Počela bitka za Yorktown
Opsada Yorktowna ili Bitka za Yorktown odigrala se na današnji dan 1781. godine i predstavila ključan trenutak američkog rata za neovisnost. Američke snage predvodio je legendarni George Washington, a francuske saveznike general Comte de Rochambeau. Borili su se protiv iskusnog britanskog generala Cornwallisa koji je morao priznati poraz jer mu nisu stigla pojačanja.

Košarka postala olimpijski sport
Iako se košarka općenito smatra američkim sportom, u stvarnosti ju je izmislio Kanađanin James Naismith 1891. godine. Košarka je svoj olimpijski debi imala 10-ak godina kasnije i on je bio čisto promotivnog karaktera. No današnji dan je važan jer se 1933. godine izglasalo da taj sport postane punopravnim članom olimpijske obitelji sportova. To se i dogodilo tri godine kasnije u Berlinu. Od tad u njemu uglavnom dominiraju američki timovi.

Snimljena pjesma Beatlesa”I Want To Hold Your Hand”
Neizostavna liverpoolska četvorka snimila je 1963. godine pjesmu napravljenu po ukusu američkih slušatelja „I Want to Hold Your Hand” koja je njihova prva stvar koja se popela na čelo Bilboardove ljestvice 100.

Izmišljeni emotikoni
Znate li tko je Scott Elliot Fahlman? Vjerojatno ne, ali on vam je gotovo neizostavan dio svakodnevnog života. Na koji način? Pa on je 1982. godine izmislio smileyje, emotikone ili kako god ih zovete. On je smatrao da će ti simboli olakšati međusobnu komunikaciju u smislu da će ljudi lakše razlikovati ozbiljne izjave od šala u pismenom obliku. Predložio je :-) i :-( kao simbole za tu svrhu. Ostalo je povijest.

Utemeljena prva diskoteka na svijetu
Na današnji dan prije 53 godine nastala je prva diskoteka na svijetu. Naime, prije toga, tijekom 1950-tih godina, plesalo se u muzičkim dvoranama u kojima su uživo nastupali bendovi. Na današnji dan otvorena je muzička dvorana nazvana Scotch-Club u Aachenu u Njemačkoj. Vlasnik nije želio unajmljivati bend, nego je upotrijebio gramofon. Te večeri u toj se dvorani zatekao novinar Klaus Quirini i bilo mu je dosadno kao i većini posjetitelja. Stoga je preuzeo upravljanje gramofonom. Koristio je stil radijskih voditelja, tako da je najavljivao nadolazeću pjesmu i birao sljedeću. Prva pjesma koju je pustio bila je “Ein Schiff wird kommen” od pjevačice Lale Andersen. Njegov je stil prihvaćen s oduševljenjem, pa je od tada nastavio raditi taj posao kao prvi DJ u povijesti. Prozvao se DJ Heinrich.

Preminuo Jonathan Swift
1745. godine preminuo je Jonathan Swift, irski književnik. Nakon školovanja na Trintiy Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdržavao od očeve smrti napušta Irsku. Radio je kao tajnik političara Eilliama Templea i instruktor djevojčice Esthere, koja će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu i djelu (Stella u “Dnevniku”). Strastveno se zanimao za suvremene događaja i sudjelovao u političkom životu oštrim člancima. Oko 1710. godine napustio je vigovce i prešao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu Examiner, za kratko vrijeme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift 1714. godine odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom životu, bez prijatelja proživljava gorke i mračne dane, a uznapredovala je i teška bolest (tumor na mozgu) te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem. Predmet njegove razotkrivajuće i razorne poruge nisu određeni pojedinci, sredine, staleži, događaji već ljudska narav koja se valja u moru gluposti. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)